Prostreno.cz

Zapomenutý borax: Vyčistí ucpaný odpad i skvrny na koberci

Ti, co mají zahrádku, jistě borax znají jako hnojivo při nedostatku boru u rostlin a stromů. Ale víte, že jej můžete použít i v domácnosti? Borax je přírodní sůl slabé kyseliny borité. Díky jeho vlastnostem ho oceníte i při běžném úklidu.

Rozhodně se nebojte, že jde o nějakou toxickou látku. Toxicita boraxu je velmi nízká, ale rozhodně ho skladujte mimo dosah dětí a zvířecích miláčků. Borax zakoupíte v zahradnictvích, případně v některých drogeriích.

Jaké má využití?

Vyčistí ucpaný odpad

Na ucpaný odpad nemusíte sahat po žíravině, která není zrovna šetrná k přírodě, s boraxem to jde mnohem šetrněji. Trychtýřem nasypte do odpadu půl šálku boraxu a pak pomalu přilévejte dva šálky vroucí vody. Nechte působit 15 minut a poté odpad dobře propláchněte horkou vodou. Pokud je znečištění silné, můžete postup opakovat.

Odstraňuje rez z toalety

Pokud máte doma tvrdou vodu, pak se vám mohou dělat nevzhledné rezavé pruhy na toaletě či umyvadle. Se rzí zatočíte jednoduše, smíchejte jeden šálek boraxu s 1/4 hrnku citronové šťávy. Vzniklou pastu naneste houbičkou na konkrétní místo a umyjte. Při silném znečištění nechte působit několik minut a poté opláchněte.

Leštění skleněných povrchů a zrcadel

Rádi byste měli dokonale naleštěná skla a zrcadla? Rozpusťte 2 lžíce boraxu ve 3 šálcích vody a okna umyjte čistou houbou namočenou v tomto roztoku. Výsledek vás mile překvapí. 

Odstraní skvrny z koberce

Jsou skvrny, které můžete drhnout opakovaně a ne a ne je odstranit. Na všechny odolné skvrny je tu opět borax. Skvrnu důkladně navlhčete a na místo vetřete trochu boraxu. Nechte zaschnout a vyluxujte, v případě potřeby opakujte. Napřed vyzkoušejte borax v části, kde to není vidět, ať místo skvrny nemáte světlý flek.

Dezinfikuje drtič odpadu

Drtič odpadu ve výlevce je skvělá věc, ale po pravdě také semeniště nejrůznějších bakterií a plísní. Proto byste mu měli věnovat zvláštní pozornost a pravidelně ho čistit. Každé dva týdny nasypte 3 lžíce boraxu do drtiče a nechte hodinu působit. Pak drtič zapněte a prolijte horkou vodou.

Zbavte se plevelu i nezvaných hostů

Trápí vás plevel v betonovém chodníčku, ve spárách domu a tak dále? A co teprve nezvaní hosté v čele s Ferdou mravencem? I pro tyto případy se vám borax doma hodí. Místa, kde chcete zamezit růstu plevelu, posypte boraxem, nový plevel již nezakoření. Venku s boraxem opatrně, ať si nezničíte okrasné rostlinky, stačí opravdu jen malé množství.

Proti mravencům a ostatním škůdcům stačí váš příbytek lehce obsypat boraxem a nezvaní návštěvníci se vám budou vyhýbat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat