Prostreno.cz

Domácí repelent na otravné komáry a klíšťata

Jaro se definitivně přihlásilo o slovo a to znamená jediné – zase si musíte zvykat na nezvané návštěvy zákeřných nepřátel, kteří vás dohánějí k šílenství. Jak se obtížného hmyzu nadobro zbavit? Oprašte triky našich babiček!

Znáte to, jen vykoukne sluníčko, v domácnosti se objeví hejno much. Nemluvě o tom, že jste narazili na další kolonii mravenců, hledající ve vaší kuchyni něco k snědku. Už máte hmyzích útoků po krk? Zkuste vyrazit do boje s těmito zbraněmi…

Na mouchy platí žlutá

Skvělý odpuzovač a navíc přírodní? Jistě, tento úkol svěřte rostlině, která běžně roste v příkopech jako plevel – vratiči obecnému. Protože kvete od července do září, než bude k dispozici „čerstvý materiál“, sežeňte si v bylinkářství vratič sušený. Ten stačí strategicky rozmístit po místnosti a protivné bzučení bude minulostí. Hodně pomůže i miska s olejem, do které by se podle starých mouder měl ponořit bobkový list, nebo zavěšené citrony se zapíchaným hřebíčkem.

Mravence odpudí prášek do pečiva

Invazi těchto neodbytných hostů lze částečně zastavit práškem do pečiva, který nasypete na jejich „cestičky“. Odradí je rovněž chilli, hřebíček a nenáviděné dřevěné uhlí. Výborně účinkuje také skořice. Vývar z ní (nebo esenciální olej) nakapejte na místa, kde se mravenci objevují, a brzy budou pryč.

Komáry zneškodní ocet

Co nevidět bude aktuální i tato „hrozba“. Proti komárům se nemusíte bránit tím, že budete po bytě splašeně pobíhat se stočenými novinami. Nejlépe je vyženete, když čas od času necháte na plotně odpařit několik kapek octa. Snadné, viďte?

Na švába vyzrajete okurkou

Šváb bez potravy přežije klidně měsíc, ale bez vody se zkrátka neobejde. I když je to venkovní tvor, občas s vidinou občerstvení může zavítat k vám domů – bohužel. Spolehlivě ho odradí slupka z okurek, to jen čistě pro jistotu…

S klíšťaty si poradí rozmarýn

Přijdou vám kupované spreje proti klíšťatům předražené a nacpané chemií? Vyrobte si vlastní prostředek – svařte půl litru vody, využít můžete i destilovanou. Přisypte přibližně deset gramů rozmarýnu a louhujte do vychladnutí. Poté přidejte lžíci vinného octa. Směs nalijte do lahve s rozprašovačem a uložte v lednici. Přijde vhod i vašemu čtyřnohému mazlíčkovi!

Hmyzu ve skříni zatne tipec bobkový list

Chcete-li si úspěšně poradit se škůdci, nasypte do vyčištěné skříně nebo regálů ve spíži každých pár měsíců trochu čerstvých bobkových listů (klidně i sušených namočených v teplé vodě). A je to!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat