Prostreno.cz

Fén na vlasy odstraní i samolepky a vyčistí radiátor

Fén jistě doma máte. Používáte ho ale jen na vlasy, nebo máte v rukávu i triky, jak z něho vytěžit maximum? Fén je skvělý pomocník - nejenže během chvilky vysuší vaše lokny, ale díky jeho funkcím ho využijete i při úklidu domácnosti. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

Odlepování samolepek

Tak tohle je docela rozšířený trik, ale určitě bychom na něj neměli zapomínat. Už několikrát se osvědčil na odlupování všelijakých nálepek z nábytku i skla. Působením horkého vzduchu lepidlo změkne a přestane působit. Nálepku nejprve několik minut nahřívejte fénem a potom nehtem nebo například nepotřebnou kartičkou z peněženky nazdvihněte a lehce sloupněte.

Tip: Vzpomeňte si na každoroční boj s dálniční známkou. Příště rovnou utíkejte pro fén a budete koukat, jaký je to fofr.

Odstraňování vosku

Romantika má své kouzlo, ale občas zapálené svíčky nadělají víc škody než užitku - a voskem je pokapaný nábytek i koberec. Než začnete panikařit, zamiřte pro fén a papírové ubrousky. Fén si nastavte na horký vzduch. Dávejte pozor při odstraňování vosku z koberce, abyste si ho vlivem vysoké teploty nezničili, postupujte opatrně a pomalu. Změklý vosk přejíždějte papírovým ubrouskem, dokud jej co nejvíce nevysajete. Místo pak otřete ještě hadříkem namočeným v octové vodě. Opakujte, dokud vosk zcela nezmizí.

Čištění radiátorů

Setřít prach z radiátorů není zrovna oblíbená činnost a také zabere dost času, tenhle zlepšovák si zamilujete a čištění už nebudete odkládat. Jednoduše pověste za radiátor mokrý hadr, nastavte fén na nejvyšší stupeň foukání a na studený vzduch. Všechen prach a skrytou špínu vyfoukejte směrem k mokrému hadru, kde se přilepí. Postup opakujte, dokud nebudou radiátory čisté.

Očista umělých květin a dekorací

Některé dekorace v bytě a umělé květiny jsou skvělým lapačem prachu, ale přeci oblíbený suvenýr nevyhodíme. I s prachem na těchto místech si poradí fén. Nastavte ho na studený vzduch a na plný výkon. Pokud můžete, položte si daný předmět do vany nebo sprchového koutu kde poté prach spláchnete vodou rovnou do odpadu. U předmětů kde to nejde, prach vyfoukejte a okolní prostor vyluxujte či otřete hadrem.

Čištění filtru z vysavače

V běžném vysavači máte i takzvaný HEPA filtr, který jako jediný nemůžete omýt vodou jako ostatní (molitanové) filtry ve vysavači. Pravidelným čištěním HEPA filtru prodlužujete jeho životnost a zároveň se do prostoru při luxování nevrací tolik částic prachu. Filtr vyndejte a oklepejte, co to půjde, poté vyfoukejte studeným vzduchem. Foukejte přes čistou stanu, z té druhé budou odpadávat nečistoty rovnou do odpadkového koše. Po této očistě bude filtr jako nový.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat