Prostreno.cz

Obyčejný ocet nahradí aviváž, ale vyleští i dřevo

Že je dobré mít po ruce osmiprocentní vodný roztok kyseliny octové, by vám potvrdila nejedna hospodyňka. Vždyť je to zázrak, který stojí pár korun, ale dokáže divy! Už jste někdy octem nahradili aviváž nebo si s jeho pomocí usnadnili žehlení? I to je možné…

Čistič skvrn a odpadu, ničitel zápachu, účinné leštidlo i nepřítel usazenin – tohle všechno je ocet. Nabízíme vám staré a „kyselé rady“, jak ho doma co nejefektivněji využít. Některé fígle možná ještě neznáte!

Čistič odpadu

Ocet v kombinaci s jedlou sodou čistí a odstraňuje nepříjemný zápach. Proto se skvěle hodí do odtoku. Nálevkou do něj nasypte půl šálku sody a zalijte šálkem octa. Jakmile to přestane pěnit, propláchněte horkou vodou a po pěti minutách ještě studenou. Pokud vám odpad špatně odtéká, problém vyřeší půl šálku soli, dva šálky vroucího octa a voda na propláchnutí.

Nepřítel lepidla

Schraňujete si hezké skleněné lahve, protože se někdy mohou hodit? Pak jistě víte, že sundávat z nich cenovky a etikety beze zbytku je práce o nervy. Tedy byla – když si na pomoc přizvete kapku octa, půjde to samo.

Zachránce koberců

Když se na koberci objeví skvrna, určitě to nepotěší. Zpravidla to znamená nákup drahých přípravků, jen aby podlahová textilie znovu vypadala k světu. Vězte, že cestu do obchodu si můžete s klidem ušetřit a s tím i nějakou tu korunu. Rozmíchejte dvě lžíce soli v polovině šálku octa a máte čistidlo, které si poradí s kdejakým flekem.

Leštidlo dřeva

Potřebovali byste trochu oživit dřevěné obložení, ale nechce se vám vyhrnout rukávy a znovu ho přelakovat? Zkuste to jinak – smíchejte půl litru teplé vody, čtyři lžíce octa a dvě lžíce olivového oleje. Směs vetřete, kde je třeba, přeleštěte - a máte po starostech.

Ledničkový deodorant

Zápach v chladničce, se kterým už si nevíte rady? Namočená houbička v octu ho vyžene, než se nedějete. A máte to úplně bez práce, což je pořádný bonus – jen položíte a zavřete dvířka!

Vychytávka pro pánve

Aby se pánev nikdy nepřipékala a vy ji po vaření nemuseli hodiny v potu tváře drhnout, před použitím v ní deset minut povařte dva šálky octa. Tenhle osvědčený zlepšovák nejde jinak, než milovat.

Likvidátor usazenin

Co si budeme vykládat, na usazeniny v toaletě není nejhezčí pohled. Jak se jich zbavit? Nalijte do mísy ocet, nechte působit přes noc a ráno vás bude čekat příjemné překvapení…

Náhražka aviváže

Došla vám aviváž? Nevadí. Jeden šálek bílého octa přidejte do posledního máchání. Bílé prádlo bude opravdu bílé, to barevné se ustálí. Navíc se nebudete muset rozčilovat se statickou elektřinou, která vám po oblékání „upraví“ účes.

Bezdotyková žehlička

Ano, čtete správně – ocet žehlí! Zmačkané oblečení pověste na věšák a postříkejte směsí jednoho dílu octa se třemi díly vody. To zní jako něco, co vám ušetří hodiny práce…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat