Prostreno.cz

Do jídelníčku psa nepatří slanina ani ohryzek od jablka

Čtyřnohý miláček je ve většině domácností brán jako člen rodiny - bohužel někdy si pejsky až příliš polidšťujeme a chceme jim dopřát i lidské dobrůtky. Přeci když vy jste milovníci čokolády, váš pejsek bude tuhle oblibu sdílet a bude mít čokoládu jako pamlsek. Jenže takhle to opravdu nefunguje!

Máme pro vás 8 nejčastějších prohřešků proti psímu jídelníčku.

Čokoláda

Čokoláda, zejména tmavá, je jednou z nejznámějších toxických potravin pro psy. Vědecká studie uvádí, že toxická dávka závisí na faktorech, jako je to, zda pes jedl čokoládu na prázdný žaludek, zda je pes zvláště citlivý na čokoládu a typ čokolády, kterou pes konzumoval, a také na velikosti psa.  

Toxické látky ovlivňují srdce a nervový systém. Známky problému se obvykle vyskytují během 6 až 12 hodin po tom, co pes čokoládu snědl. Kromě čokolády se vyhýbejte podávání kofeinových nápojů jako čaj, káva a horká čokoláda.

Cibule

Cibule obsahuje toxické složky, které mohou poškodit červené krvinky a vyvolat hemolytickou anemii. Vyvarujte se všem druhům i tepelným úpravám cibule. Počáteční příznaky toxicity zahrnují zvracení a průjem, které mohou vést k chudokrevnosti, slabosti, namáhavému dýchání, a dokonce i k úmrtí.

Makadamové ořechy

V poslední době se u nás těší velké oblibě, ale pozor - svým miláčkům je nikdy nedávejte. Po požití makadamových oříšků váš chlupatý kamarád může trpět řadou příznaků, které zahrnují zvýšení tělesné teploty, rychlejší srdeční tep, slabost a zvracení. V závažných případech mohou psi dokonce trpět paralýzou.

Hroznové víno a rozinky

Hrozny a rozinky způsobují toxicitu u psů kvůli kontaminaci fungicidů, herbicidů nebo pesticidů. Mezi další možné příčiny patří kontaminace těžkými kovy, vysoká koncentrace vitaminu D a kontaminace houbami nebo plísněmi. Symptomy začínají přibližně 24 hodin po požití. Počáteční příznaky toxicity z hroznů zahrnují zvracení, průjem, ztrátu chuti k jídlu, slabost, bolest břicha a dehydrataci. Pokud není léčena včas, může dokonce vést i k něčemu extrémnímu, jako je akutní selhání ledvin.

Avokádo

Pomazánka z avokáda nebo avokádový dip je vynikající, ale pozor na vaše čtyřnohé miláčky. Avokádo obsahuje sloučeninu persin, tato látka je pro psy vysoce toxická! Je přítomna v ovoci, stejně jako v rostlině a v jejích listech. Avokádo může způsobit zvracení a průjem u psa. Další příznaky zahrnují potíže s dýcháním, zvětšení břicha a abnormální zadržování tekutin v hrudi a břichu.

Ohryzek od jablka

Tahle dobrota se většinou dává jen koním, ale najdou se i tací, kteří zbytek jablka dají pejskovi. Ovocné jádro stejně jako semena obsahují toxický kyanid, který může škodit vašemu domácímu mazlíčku. Kyanid brání přenášení kyslíku v krvi a tím dochází k poškození tělesných funkcí z nedostatečného okysličení. Otrava má několik příznaků - například slzení, dýchací problémy, závratě, kolaps, záchvaty, upadnutí do šoku a kóma.

Alkohol

Alkohol může ovlivnit játra a mozek vašeho psa, stejně jako u člověka. Ovšem účinky jsou u psů závažnější, protože jejich orgány jsou menší než lidské. V závislosti na druhu konzumovaného alkoholu může váš pes mít problémy s chůzí nebo stoupáním, nedostatečnou koordinací, ospalostí, potížím s dýcháním, nadměrnou kyselostí, nadměrným močením, kómatem, a dokonce smrtí.

Slanina

Slanina je opravdu velké lákadlo, ale svému miláčkovy byste ji neměli dávat syrovou ani tepelně upravovanou. Slanina je vysoce tučná výživa, která může způsobit pankreatitidu psa. Příznaky pankreatitidy zahrnují průjem, zvracení a bolest břicha. Navíc obsahuje mnoho kalorií a může snadno způsobit obezitu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat