Prostreno.cz

Kyselé rady do domácnosti

Lihový český osmiprocentní vodný roztok kyseliny octové je k nezaplacení. Víte, že obyčejný ocet vybělí, a dokonce i vyžehlí prádlo?

Internetová encyklopedie ocet krásně popisuje jako potravinářskou přísadu a konzervační činidlo, jehož hlavní složkou je kyselina octová v koncentraci podle druhu octa od asi 4 do 18 % (nejčastější koncentrace je 8 %).

„Potravinářský ocet se vyrábí oxidací tekutin obsahujících ethanol, například vinný ocet z vína. Během oxidace bakterie rodu Acetobacter oxidují za přítomnosti kyslíku ethanol na kyselinu octovou. Ocet se v potravinářství užívá jednak ke konzervaci zeleniny, jednak jako okyselující součást pokrmů v řadě kuchyní světa. Byl takto používán již v antice. Pro své chuťové, konzervační, deodorační a čisticí vlastnosti je často nazýván pokladem domácnosti.“ Zvlášť ta zmínka o pokladu je opravdu trefná. S čím vším vám ocet v domácnosti pomůže? Tohle je jen malý výčet jeho dovedností…

Už žádné zápachy!

V kombinaci s jednou sodou odstraňuje pachy z různých povrchů od kuchyňských linek po toaletu. Hodí se i do odtoku. Nasypte do něj půl šálku sody a pak šálek octa. Počkejte, až to přestane pěnit, propláchněte horkou vodou a po pěti minutách ještě vodou studenou.

Recyklace skleněných lahví

Máte problém odstranit z lahví a sklenic nálepky a etikety? Použijte ocet a houbičku na nádobí.

Koláče na koberci

Káva vylitá na koberci není nic moc. Stejně jako rozšlápnuté pastelky nebo víno. Jak skvrny na koberci zlikvidovat? V polovině šálku octa rozmíchejte dvě lžíce soli, nebo lžíci octa spárujte s kukuřičným škrobem. Směs naneste na koberec, nechte chvíli působit a vykartáčujte.

Navrácení krásy dřevu

Dřevo je prostě dřevo. Voňavé a stylové za všech okolností. Ale někdy bohužel i trochu mastné a zašlé. Oživte ho směsí složenou z půl litru teplé vody, 4 lžic bílého nebo jablečného octa a 2 lžic olivového oleje. Vetřete a měkkým hadříkem vyleštěte. Co se týče mastných skvrn na sporáku a kachličkách, tak ty zlikviduje ocet neředěný.

Jen tak vidět ven…

Ačkoli meteorologové hlásí, že zimě definitivně odzvonilo, ranní teploty tomu mnohdy neodpovídají. Snad už námraza nepřijde! Kdyby přece jen ne, natřete na okno 3 díly octa a díl vody.

Tip na mravence

Octová voda preventivně působí proti výskytu mravenců v bytě. Pokud se přece jen objeví, nastražte pasti ve formě soli, octa a vody.

Připálené pánve

Rádi vaříte a oceníte každou radu, která vám to v kuchyni usnadní? Tady je. Pokud „trpíte“ na připalování pánví, dejte do ní dva šálky octa a na pár minut ji nechte povařit na plotýnce. Poté opláchněte a pokračujte v běžné činnosti.

První pomoc pro nohy

Opuchlé nohy, mozoly, kuří oka, otlaky či plísně? Tomu je konec. Krajíc chleba namočte do octa, nechte nasáknout a přiložte si ho na nohu jako obklad.

Všechno v lati!

Kdo by miloval žehlení? Tato nejméně oblíbená domácí práce si žádá dokonalý fígl… Smíchejte 3 díly vody a 1 díl octa, protřepte v rozprašovači a zmačkané prádlo pověšené na ramínku postříkejte. Máte problém spíš se žloutnutím prádla? Ocet taky bělí, tak ho do pračky přidejte tam, kde obyčejně dávkujete aviváž.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat