Prostreno.cz

Tipy na přípravu masa pro snadné vaření

Češi maso přímo zbožňují. Jeho spotřeba se stále zvyšuje – a přes léto se doslova jedná o „masovou špičku“. Také rádi grilujete? Pak se vám budou hodit vychytané tipy, které zabrání osychání nebo tvrdnutí!

Spotřeba masa bez ryb v českých domácnostech se loni zvýšila o 4,5 procenta na 79,3 kilogramu na hlavu. Více se jedlo i ovoce, méně ryb. Vyplývá to z odhadu Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), podle nějž došlo k poklesu spotřeby hovězího masa o 2,5 procenta, ale výrazně se zvýšila spotřeba drůbeže o 9,1 procenta i vepřového masa (o 2,9 procenta). A teď k marinování a nakládání.

Z obchodu rovnou na stůl?

Obecně je lepší maso odleželé než to čerstvé. Má to jednoduché vysvětlení. Je totiž křehčí a chutnější, neboť v takovém mase je méně cukru, který se po určité době mění v mléčnou kyselinu. Ta porušuje vazivo mezi svalovými vlákny a maso se stává křehčím a chuťově výraznějším. Proto když si domů donesete čerstvou „flákotu“, nechte ji speciálně v létě minimálně tři dny „prodýchat“. Poté ji otřete vlažnou vodou a osušte. Půjde na gril už druhý den?

Na co olej a ocet?

Seznamte maso s rozpuštěným máslem a hezky ho jím potřete a uložte do chladu. Máslo zajistí, že nakrájené plátky neoschnou a zůstanou křehké. Je vhodné maso potírat i olejem nebo zastříknout octem a nechat několik hodin odležet. Proč?

Krásně nakřehne, takže bude pro gril nebo rychlé opékání dokonale připravené. Pokud vám jsou milejší spíš marinády, můžete zkusit tu z 8 lžic rostlinného oleje, 4 lžic jemného kečupu nebo rajského protlaku, grilovacího koření, mletého pepře, špetky soli, 1 lžíce sójové omáčky, 4 stroužků česneku utřeného s 1 lžící hořčice a popřípadě piva. Vše smíchejte, ponořte kuřecí nebo vepřové maso a nechte dva až tři dny uležet v chladu. Je vaše maso tvrdé jako podešev?

Solit před, nebo až pak?

Přidejte k němu trochu octa, změkne rychleji. Co se týče solení, nikdy maso nesolte dopředu, ale spíš až před vlastním zpracováním. Pustí totiž šťávu a bude připomínat vysušenou tresku. Mezi časté chyby patří i nevhodné krájení. Pokud porcujete, jděte na to přes vlákna a posléze naklepávejte na navlhčeném prkénku. Navlhčeném proto, že suché dřevo absorbuje vytékající šťávu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat