Co je dobré udělat před odjezdem na dovolenou

Ať už je to Mácháč nebo Bahamy, všichni zbožňujeme letní dovolenou. Jenom ty přípravy na ni jsou trochu stresující. Na co byste neměli za žádnou cenu zapomenout? Poradíme vám!

Podle výzkumu Češi cestují více. V roce 2015 podnikli 4,2 milionu cest delších než čtyři dny. To je o 150 tisíc více, než rok předtím. A i letos cestovní kanceláře hlásí, že se poptávka Čechů po dovolených zvyšuje. Taky někam vyrážíte? Tak to si dejte pozor na těchto šest věcí!

Přestaňte nakupovat

Několik týdnů či dnů před vaší dovolenou nemá cenu kupovat vaničky čerstvých jahod nebo mléčné výrobky. V okamžiku, kdy opustíte dům, by v ledničce měl zůstat pouze blok tvrdého sýra, který jako jeden z mála přežije. V mrazáku toho může být samozřejmě víc… Jo a taky v den odjezdu vyneste koš, ať vás po návratu nečeká „pušinec“.

Schovejte nepotřebné doklady

Řidičský průkaz, který nepotřebujete, když letíte letadlem, nebo si nemíníte půjčovat auto, je vám někde na Bali k ničemu. Nechte ho doma, stejně jako druhou debetní kartu (jedna kvůli finanční rezervě stačí). A slevové kartičky obchodů asi taky nebudou potřeba všechny do jedné, ne? Vyndejte ze své peněženky to, co skoro nepoužíváte, a schovejte „balíček“ na bezpečné místo. A zapamatujte si, kam…. Zároveň se ujistěte, že všechny vaše cestovní doklady jsou platné.

Projděte svůj šatník

Panika, že nemáte co na sebe, je mnohdy zbytečná. Taky už se vám někdy stalo, že jste zaútočili na obchody v domnění, že na dovolenou si musíte koupit nové šaty, přitom následně jste objevili troje skoro nové? Člověk zapomíná. Proto nejdříve zkontrolujte, co máte. Ušetříte se zbytečných výdajů. To samé platí i pro drogerii, kosmetiku a hygienické pomůcky. Nejdříve udělejte seznam zásob, a to včetně léků, teprve pak se vydejte nakupovat.

Předem si zjistěte důležité kontakty

Místo, kam jedete, znáte jen z mapy? Pro jistotu si někam napište důležité kontakty, zvlášť v cizí zemi. Asistenční služba, kontakt pro zablokování odcizení karty, dětský lékař v okolí hotelu, delegát a tak dále.

Zvažte „odpojení“

Plyn, voda? Podle délky nepřítomnosti zhodnoťte, zda by nebylo lepší „odstavit“ se od běžných pomocníků domácnosti. Samozřejmostí je odpojení veškerých spotřebičů z elektrické sítě.

Proveďte bezpečností kontrolu

Než odjedete na dovolenou, zkontrolujte zavřená okna v bytě, a alespoň dvakrát si ověřte zamknutí dveří. Klíče od domova svěřte důvěryhodné osobě a popřípadě někoho pověřte, aby vám chodil zalévat květiny a vybíral poštu.

Právě přeplněná poštovná schránka dává zelenou všem zlodějům. Konkrétně měsíc červenec je totiž podle policejních statistik nejsmutnější, co se týče počtu vykradených bytů. I proto není vhodné chlubit se na sociálních sítích, že odjíždíte a necháváte domov napospas osudu. A víte, že si můžete sjednat tak zvané pojištění opuštěné domácnosti? Pokud budete klidnější, nechte si ho sjednat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat