Prostreno.cz

Odjezd na dovolenou se týká i vašich květin

Před odjezdem na dovolenou se vám jistě v hlavě honí jiné starosti, než to jak přežijí vaši dovolenou pracně udržované pokojové rostliny. Pokud nemáte ochotnou sousedku či blíže žijící příbuzné, máme pro vás několik tipů, jak se o vaše květiny postarat, i když zrovna budete na dovolené.

Některé pokojové květiny nejsou náročné na zálivku a několikadenní výpadek vaší přítomnosti ani nezaznamenají, ale co když jedete na týden, nebo dokonce na čtrnáct dní, jak se o své květiny můžete postarat? I tohle se dá hravě zvládnou, stačí myslet dopředu a i po příjezdu z dovolené vás budou vítat krásné svěží květiny.

Sundejte je z okna

Květiny, které jsou vystaveny přímému slunci, často potřebují více vody a i slušná zásoba v mističce se za oknem velmi rychle odpaří a květina strádá. Květiny nejlépe přemístěte do stinných koutů, postavte je na zem pod okna, tak aby nebyly vystaveny přímému slunci. Květiny spíše přežijí pár dní bez přímého slunce než bez vody.

Zužitkujte PETky

I z obyčejné PET lahve si můžete snadno vyrobit jednoduchý zavlažovací systém. Naplňte láhev vodou a do víčka si udělejte pár malých otvorů. Láhev jednoduše zapíchněte hrdlem do zeminy a máte hotovo. Ať žije fyzika.

Zavlažování pomocí lněného knotu

Pokud nechcete utrácet peníze za moderní zavlažovací systémy, tak si hravě vystačíte i s obyčejným lněným knotem, který zakoupíte za pár korun. Jeden konec lněného knotu zaveďte do zeminy v květináči, nejlépe až ke kořínkům. Druhý konec umístěte do nádoby s vodou na vyvýšené místo. A to další za vás už udělá fyzika, vaše květina si bude brát jen tolik vody kolik bude potřebovat. Do větších květináčů či truhlíků, můžete zavést hned několik knotů, podle potřeb konkrétní rostliny.

Pomoc z obchodu

Pokud cestujete často a doma moc nepobýváte, můžete se spolehnout na originální zavlažovací systémy. V obchodech zakoupíte rovnou květináče se zavlažovacími knoty, speciálními nádobkami na vodu či dávkovače v podobě okrasných barevných koulí. Využít také můžete takzvané gelové kuličky, které se často používají na zavlažování řezaných květin, prodávají se v různých barvách a vynikají vysokou absorpcí vody. Gelové kuličky můžete použít i na pokojové květiny, zadrží vodu až 30 dní.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat