Prostreno.cz

Zvířata v bytě. Jak i s nimi udržovat denně pořádek

Již ve dveřích je cítit, že vlastníte kočku nebo psa? Dennodenně lamentujete nad rozsypanými granulemi a loužičkami? Udržovat pořádek tam, kde žijí zvířata, není nic jednoduchého. Víte, které vychytávky vám usnadní život?

Zvířata mohou do života svých majitelů přidávat ohromné množství radosti. Však to znáte. Bez ohledu na to, jaké zvíře máte, mazlíček se rychle stane celým vaším světem. Aby ne. Bezpodmínečně vás miluje, poskytuje skvělou společnost, a za to si zaslouží žít ve šťastném, zdravém domově - stejně jako vy. Této vize je však někdy těžké dostát.

Jedním z největších problémů při soužití zvířete a člověka je obtížené udržování čistého životního prostoru. Každý druh zvířete představuje jedinečné úklidové úkoly, z nichž většinu lze řešit pouze v průběhu času (například úklid klecí a pelechů). Naštěstí existuje několik jednoduchých způsobů, jak bojovat proti nečistotám a špíně.

Schovávejte všechny potraviny

Seno, které morčata rozházela po koberci. Rozkousaný rohlík, jenž se nějakým zázrakem dostal z kuchyně do předsíně. K nejlepším způsobům, jak minimalizovat nepořádek, je ukládání všech potravin a popřípadě i věcí, které se dají rozcupovat na kousky, z cesty. Co oči nevidí, to tlamičku nedráždí.

Čistěte koberce

Díky vlastnictví malých zvířat, kterák žijí v klecích, může mít pocit, že jsou vaše koberce v bezpečí. Omyl. Bakterie se do tkanin mohou dostat vinou vyhozených drobků, nebo prostřednictvím tlapek. Breberky se pak ve vašem koberci rozmnoží raz dva. Proto je důležité důkladně vyčistit koberce dvakrát ročně. Pro hloubkovou revizi můžete vyzkoušet směs 3/4 šálku peroxidu vodíku, 1/4 šálku octa, 2 lžíce saponátu na nádobí, 5 kapek esenciálního oleje, 2 lžíce aviváže a 4 litry horké vody.

Nehodu v podobě loužičky urychleně zamaskujete octovou vodou, jedlou sodu nebo obyčejnou sodovku. Všechny vyjmenované odstraní skvrnu, ale také zbaví typického zápachu.

Pravidelně luxujte a perte

Jak všichni majitelé domácích zvířat vědí, chlupy a pach se dostanou všude. Pomůže univerzální přídavná hubice k vysavači, která je přímo určená na zvířecí chlupy. Osvědčují se i speciální kartáče a válečky s červenou látkou, gumové kartáče a lepicí válečky, které odstraní nechtěné chlupy z nábytku.

Co se týče oblečení, pokud máte sušičku na prádlo, pravidelně ji používejte. Horký vzduch totiž dokáže uvolnit takzvané zabodnuté krátké chlupy, kterých se normálními způsoby nelze zbavit. Dobrým tipem je také přidání molitanové houbičky do bubnu pračky. Do ní se chlupy při praní nachytají.

Určete oblast stravování

Svoje zvíře nechte jíst na tom samém místě. Zároveň mu obstarejte co nejtěžší misky, které se dají jen stěží převrátit. I tahle drobnost vám ušetří spoustu času a námahy.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat