Prostreno.cz

Zužitkovat vaječné skořápky se opravdu vyplatí

Vejce v sobě skrývají podklad v podobě potřebných bílkovin, vápníku a minerálů. Ale i vnější slupka má svojí nesmírnou hodnotu. Na co všechno se dají použít vaječné skořápky?

Vaječné skořápky jsou extrémně podhodnocené a těžko se o nich mluví. Škoda. Dají se totiž velmi prakticky zužitkovat. Jak?

Domácí doplněk stravy

Mnoho zdravotníků doporučuje používat vaječné skořápky coby formu přísunu vápníku, který posiluje kosti, a prý dokonce poskytuje úlevu od premenstruačního syndromu.

Prášek extrahovaný z vaječných skořápek obsahuje bohaté množství přírodního vápníku a dalších prvků, jako je fluor a stroncium, jež posilují lidskou chrupavku a kosti a předcházejí osteoporóze. Co musíte udělat?

Vařte skořápky z 12 vajec, a to při vysoké teplotě. Stlačte skořápky dolů do vody (lžící) a zajistěte tak, že jsou zcela ponořeny. Po 5 až 6 minutách byste si měli všimnout, že se v horní části nádoby vytváří pěna.

Poté, co se pěna usadí, ponechte ještě horké skořápky další 3 minuty odpočívat. Poté je odstraňte z plotny, dejte na plech a sušte při 90 stupních Celsia 10 až 15 minut. Následně je rozdrťte. A pak? Spotřebujte denně 1 čajovou lžičku. Buď s vodou, nebo ovocným džusem. Doporučené denní dávkování nepřekračujte.

Zpevňující zubní pasta

Leskná a houževnatá látka, která pokrývá vnější zuby, se nazývá smalt. Ten je složen z minerálů a chrání zuby před slabostí a úpadkem. Bohužel, bakterie v ústech reagují se sacharidy a cukrem, čím se vytváří kyselina, která postupně smalt a všechny nezbytné minerály odvádí. Podle studie z roku 2015, kterou zveřejnil magazín Journal of Clinical and Diagnostic Research, jsou řešením vaječné skořápky.

Vzhledem k tomu, že vaše zuby jsou v podstatě složeny z vápníku, zubní pasta z vaječných skořápek je pomáhá zpevnit a zároveň obnovuje mineralizaci. Povařte a usušte skořápky z 12 vajec, jak je popsáno v krocích výše.

V malé misce smíchejte prášek z vaječné skořápky, 1 polévkovou lžíci sody, 1 až 3 polévkové lžíce kokosového oleje (potřebujete hladkou konzistenci) a 10 kapek esenciálního oleje máty peprné (volitelně). Skladujte v malém džbánku a používejte každé ráno.

Rostlinné hnojivo

Pokud patříte k obdivovatelům květin či k nadšeným zahrádkářům, pravděpodobně používáte zemědělské vápno, abyste půdu svých miláčků přiživovali. Vejce jsou 97 procent uhličitanu vápenatého a obsahují stopy jiných minerálů, jako je fosfor, hořčík, sodík a draslík. Tak jako hnojivo použijte skořápky!

Nejenže vaječné skořápky vyživí vaše rostliny, také zabrání jejich uhnívání. (Například rajčata, lilky a papriky často hnijí kvůli nedostatku vápníku.) A jak postupovat? Vařte a sušte skořápky z 12 vajec, jak bylo popsáno dříve. (12 vaječných skořápek by mělo stačit k přihnojení 2 až 4 rostlin.) Skořápky umelte a vytvořte z nich prášek. Ten promíchejte s půdou rostlin. Květiny zalijte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchentips.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat