Prostreno.cz

Připálený plech od pečení vyčistí jedlá soda

Zase jste pekli sušenky a místo toho, abyste si je patřičně vychutnali k čaji, přemýšlíte, čím z plechu odstraníte pozůstatky? Udělejte to tak jednoduše, jak jen to jde – s pomocí peroxidu vodíku a jedlé sody!

Připálený plech? Ten ale dokáže zkazit radost z vlastnoručně upečené lahůdky! Také ho vždycky se vší vervou odmáčíte, drhnete a „pucujete“ vším, co máte k dispozici? Věřte, že to jde i jinak – a skoro bez práce. Pokud chcete znát tajemství, které vám ušetří hodiny dřiny a neohrozí manikúru, pokračujte ve čtení. Tenhle fígl se vážně vyplatí poznat!

Pozor, začínáme

Peroxid vodíku, nebo chcete-li kysličník, byl během druhé světové války používán jako raketové palivo, postupem času však našel uplatnění i jinde –  třeba v kosmetice, medicíně nebo veterinární praxi. Spolehnout se na něj ale můžete klidně i vy! Pomůže vám totiž vyčistit vaše znečistěné nádobí. Zejména tedy v případě, že ho „seznámíte“ s dalším účinným prostředkem, který si s připáleninami dokáže hravě poradit…

Prášek, který v žádné domácnosti nechybí

Hydrogenuhličitan sodný? Možná vám tenhle pojem absolutně nic neříká, ale když vám povíme, že se jedná o jedlou sodu, určitě máte jasno. Ano, i tenhle prášek, který se mimo jiné přidává do hasicích přístrojů, je spolehlivým ničitelem veškerých skvrn. Pokud služby obou jmenovaných přísad využijete, váš plech má velkou naději, že bude vypadat jako zbrusu nový. Jaký je postup?

Posypat, nakapat a zase posypat

Nejprve celou plochu poprašte sodou – a nevynechejte ani místečko. Poté na ni strategicky nakapejte jen několik kapek peroxidu. Nutno dodat, že stačí opravdu jen malé množství. Ve finále opět sáhněte po jedlé sodě a opakujte první krok. Co teď? No, možná je čas na kávu, neboť máte zhruba hodinu a půl čas. Přesně tak dlouho zlepšovák potřebuje působit.

Jakmile stanovená doba uplyne, s minimálním úsilím všechny pozůstatky vašeho pekařského umění setřete houbičkou. Máte-li obavy, že tyto látky poškodí ochrannou vrstvu vašeho nádobí, zkuste je pokusně aplikovat na zadní straně. Uvidíte sami, že žádná katastrofa se nekoná!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat