Prostreno.cz

Jablečný ocet je vzpruhou pro zpocené nohy

Plavková sezona sice ještě na dveře neklepe, ale i tak už se v některých domácnostech usadil jablečný ocet. Právě o něm je známo, že může pomoci s hubnutím. On toho ale umí mnohem víc. Představte mu svoje unavené, zapáchající a nevzhledné nohy!

Mozoly, únava nohou či plísně. Ne, nic z toho si nemusíte „přenést“ až do léta. Stačí, když použijete jablečný ocet!

Neutralizuje zápach

Trápí vás odér, který doprovází vaše dolní končetiny? Pravidelně je namáčejte do lázně s příměsí jablečného octa, který má antibakteriální vlastnosti. Pomáhá zbavovat se bakterií, jež zmíněný zápach způsobují, a zároveň vaše nohy dokonale osvěží (1).

Vylučuje toxiny

Další výhoda použití jablečného octa? V kombinaci s čistou teplou vodou (nikoli horkou) vyplachuje všechny toxiny, takže neotálejte a ponořte do tohoto roztoku vaše nohy! Použít se dá i voda, 2 šálky jablečného octa a půl šálku epsomské soli. V lázni přitom setrvejte 20 až 30 minut (1).

Dá se použít jako přírodní peeling

Odumřelé kožní buňky se na dolních končetinách nahromadí raz dva. Taky vás trápí suchá, drsná kůže? Nohy odmočte do zmíněného roztoku vody a jablečného octa, vyčkejte, než pokožka změkne a poté použijte pemzu (1). Půjde to o dost snadněji! Odstranění odumřelých buněk pokožky přitom může pomoci odhalit zdravější a novější kožní buňky, tak hurá do toho!

Zbavuje plísní

Pokud máte na svých nehtech nějaké plísně či houbovité infekce, pravidelně namáčejte své nohy do jablečného octa. Urychlíte proces hojení (1). A dokonce i mozoly se vzdají mnohem dřív! Koneckonců, v obou případech můžete přidat i esenciální olej z čajovníku tee trea. V lázni setrvejte 20 až 25 minut. Poté nohy důkladně osušte. A co dělat, pokud jsou vaše nohy neustále unavené?

Zbavuje únavy

Zelený čaj není určen pouze k pití, může se také použít k uvolnění bolavých nohou. Vezměte menší lavor, přidejte teplou vodu a vlijte do ní šálek zeleného čaje a stejné množství jablečného octa. Důkladně promíchejte, ponořte nohy a zhruba 30 minut odpočívejte. Nakonec si chodidla opláchněte a důkladně je vysušte. Následně své nohy můžete namazat nějakým bylinným krémem určeným přímo pro unavené dolní končetiny (1).

Zdroj: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02214-3





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat