Prostreno.cz

Čistění zaneřáděného plechu snadno a rychle

Velikonoční svátky, a potažmo jakékoli další důležité dny od narozeninových oslav po Vánoce, jsou spojovány s jídlem. Už vás nebaví donekonečna čistit zaneřáděný plech, na kterém ulpívají zbytky potravin? Ulehčete si práci s pomocí jednoduchého triku!

Klasický pekáč se smaltovaným povrchem nemůže chybět v žádné kuchyni. Ale nevadí, jako důkaz jeho „bytelnosti“ a univerzálnosti svědčí zkušenosti některých rodin, které pečou kachnu nebo buchty v pekáči po babičce. Taky máte nějaký takový kousek, o který byste neradi přišli? Pak jistě oceníte radu na jeho čištění. Těch totiž nikdy není dost!

Kouzelná lahvička za pár korun

Po použití jej jednoduše vyčistěte s pomocí jedlé sody a peroxidu vodíku. Začněte tím, že plech posypete zmíněnou sodou. Následuje malé množství peroxidu vodíku. (Ten dokáže zastat práci v kuchyni, vycídit koupelnu i zastoupit hygienické potřeby. Poptejte se v drogerii nebo lékárně!) Chybu neuděláte, když jej aplikujete za asistence rozprašovače. Opravdu stačí malé množství (zhruba o obsahu čajové lžičky)!

Poté plech opětovně zaprašte jedlou sodou. Nechte aspoň dvě hodiny působit a v závěru plech umyjte tak, jak jste zvyklí. Očista si po tomto způsobu vyžádá minimální úsilí.

Nezbytná součást každé kuchyně

Rezavě zbarvené skvrny, zbytky jídel, popřípadě škrábance. I když plech nese známky používání a podepisuje se na něm zub času, není to důvod k jeho vyhození. Pokud navíc znáte trik, díky kterému ho zbavíte mastnoty a nečistot, beztak ho nebudete chtít dát z ruky!

Uklízečka, která vás nenechá ve štychu

Jestli máte obavu, že by peroxid mohl váš plech zničit, naneste malé množství na jeho zadní stranu. Uvidíte, že vše bude v pořádku. Mimochodem, peroxid vodíku má skvělé dezinfekční účinky. Můžete jej použít do myčky (přidávejte k prášku), hodí se i jako ústní voda či dokonalý čistič kuchyňských ploch nebo kachliček.

Stačí nastříkat, nechat chvíli působit a opláchnout. Jelikož zmíněný peroxid odstraňuje většinu bakterií, je vhodné namáčet do něj zubní kartáčky, omývat s ním ovoce (odstraníte pesticidy), nebo s jeho pomocí dezinfikovat kuchyňské houbičky. Ještě se vám investice zhruba 50 korun za 100 mililitrů zdá marná?

Zdroj: www.kitchenstyle.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat