Prostreno.cz

Pádné důvody pro výsadbu levandule na vaší zahrádce

Ještě nemáte jasno v tom, co letos zasejete? Zvažte levanduli, která odpuzuje hmyz. Vdechování její vůně vám dokonce zlepší kognitivní funkce. Čaj z ní připravený zase napraví rozbouřené trávení a zatočí s nespavostí.

Nádherně vonící levandule je krásná středomořská rostlina, která báječně ozdobí vaši zahrádku nebo balkon. Že si na její pěstování netroufnete? Ale jděte, kdo se bojí, nesmí do lesa! Semena levandule se sází na jaře, takže máte ideální příležitost. Prvních květů se dočkáte poměrně rychle – už začátkem léta. Kromě dekorativní funkce má tahle aromatická fešanda celou řadu výhod, takže se vážně vyplatí mít ji po ruce. Proč ji doma oceníte i vy?

Nenáročnost je její příjmení

Obecně platí, že levandule nevyžaduje žádnou speciální a extra péči. Bohatě jí stačí slunné stanoviště a pravidelný přísun vláhy. Chcete-li dosáhnout mohutnějšího květenství, pak byste měli oblíbenou trvalku sestřihávat, nicméně, bezpodmínečně nutné to není. Vidíte sami, že není čeho se obávat – fialový zázrak je naprosto nenáročný, tudíž se z něj může těšit opravdu každý.

Účinný odpuzovač hmyzu

Milujete letní večery, které přímo lákají k posezení venku? V tom případě jistě víte, jak rušivý element dokáže být otravný hmyz. O nepříjemných štípancích ani nemluvě! Věděli jste ale, že levandule díky své pronikavé vůni dává komárům, můrám, mouchám, molům a dalším nezvaným návštěvníkům jednoznačný signál, že ve vaší blízkosti jim pšenka nepokvete?

Prostředek ke zlepšení kognitivních funkcí

Nevítanému hmyzu levandulové aroma za žádných okolností nevoní, ale když ho budete vdechovat plnými doušky právě vy, zlepšíte si soustředění, slovní reakce a paměť. Nevěříte? Závěry mnoha na sobě nezávislých studií potvrzují, že pach oblíbené rostliny nejenže zbavuje bolestí hlavy, ale rovněž podporuje kognitivní funkce.

Lék na pošramocené trávení

Nebudeme si nalhávat, že občas gastronomicky nezhřešíme – všichni. Vzhledem k tomu, že sezóna grilování přijde co nevidět, je přítomnost levandule skutečně vítaná. Čaj z ní připravený příznivě působí na podrážděný žaludek, tlumí bolesti břicha, pomáhá při nadýmání i plynatosti a mírní nevolnost.

Konec nespavosti a špatné nálady

Není žádným tajemstvím, že levandulový čaj navozuje dobré psychické rozpoložení a přivolává sladké sny. Jeho unikátní složení uklidňuje mysl, zatímco potlačuje veškeré negativní účinky chronického stresu, což z něj dělá efektivní domácí lék proti nespavosti. Jenže stejně spolehlivě vyhání z hlavy i deprese a splíny, také pomáhá při pocitu vyčerpanosti. Ještě pořád si myslíte, že se letos bez levandule obejdete?

Zdroj: www.welovegardens.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat