Prostreno.cz

Rady pro čištění žaluzií

Žaluzie mohou být pěknou dekorací i užitečným nástrojem v boji proti ostrému světlu. Problém však nastává, pokud se na nich usadí prach a další nečistoty. Každá lamela musí být omyta jedna po druhé. Nebo snad ne? Zkuste tyhle tipy a usnadněte si život!

Péče o žaluzie jako horor? I vás trápí nánosy prachu a mastnota? Nejprve ze žaluzií odstraňte volnou povrchovou nečistotu a prach. Leckdo si v tomto případě pomáhá kartáčem na holení nebo štětcem na make-up. Po tomto základním startu otřete každou lamelu (ze strany na stranu) mokrou houbou namočenou v mýdlové vodě, nebo zkuste některý z těchto způsobů, které vám mohou usnadnit práci.

Čistě soukromá koupel

Na ruku si navlékněte starou bavlněnou ponožku, na žaluzie aplikujte nějaký čisticí prostředek a poté je otřete. Následně vysušte jinou ponožkou. Jsou-li žaluzie skutečně špinavé nebo mastné, odstraňte je z oken, na dno vany položte ručník, naplňte vanu teplou vodou a přidejte jar. Žaluzie položte na ručník (hladina vody by měla být dostatečně hluboká, aby je zcela zakryla). Takto ponechte 30 minut, pak se chopte vrchního rámu, žaluzie „vylovte“ a každou lamelu jemně utřete jemnou nylonovou štětkou. Mimochodem, i zubní kartáček se snadno dostane do těžko přístupných míst.

Pokud je špína extra odolná, namočte milované i zatracované žaluzie na delší dobu a zkuste je znovu otřít. Vypusťte vanu a poté je opláchněte čistou vodou (můžete použít sprchovou hlavici, pokud ji máte). Ve finále osušte měkkým ručníkem. A další možnost?

Venkovní wellness

Namísto namáčení ve vaně je můžete za horkého slunečného dne umístit na trávu. Postříkejte je mýdlovou vodou a následně propláchněte zahradní hadicí. Obraťte a opakujte. Pokud je to nutné, vyčistěte měkkým nylonovým štětcem, propláchněte čistou vodou a pověste na šňůry na prádlo. Mýdlová nebo saponátová voda vám rozhodně nestačí? Smíchejte 1 šálek čpavku se stejným množstvím teplé vody. Pro lepší aroma použijte i pár kapek esenciálního oleje z citronu, který odpuzuje zápach.

Tak co, hodláte si ušetřit práci? Mějte na paměti, že metody namáčení nebo postřiku by měly fungovat pro vinylové, hliníkové a plastové druhy žaluzií, vždy však nejprve zkontrolujte informace výrobce. V žádném případě nepoužívejte čpavek, pokud jsou lišty z hliníku.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat