Prostreno.cz

Zářivý gril bez nebezpečných chemických přípravků

Grilovací sezona je konečně tady, což znamená pravidelné čištění oné báječné pomůcky, díky níž se dá vykouzlit tisíce dobrot. Jak jednoduše z grilu odstranit všechnu špínu a zbytky pokrmů? Zachrání vás nejen trik s vanou!

U elektrických a plynových grilů je to celé poměrně nenáročné. Zahřejte je na vysokou teplotu (proces trvající zhruba 15 minut), většina zbytků po grilování shoří. To, co zůstane, odstraníte kartáčem. Pokud hledáte další nápady, tady jsou!

A zase ta soda!

Smíchejte 1/8 šálku jedlé sody s jedním litrem teplé vody. Namočte do této směsi grilovací rošt a nechte působit minimálně několik hodin, ideálně však přes noc. Po odmočení použijte tvrdý kartáč, poté rošt dobře opláchněte čistou vodou. Sodu a vodu lze také použít ve formě pasty.

Rošt opět nechte odmočit a následně použijte tento zázrak složený ze dvou složek. K ruce si přitom připravte bytelný kartáč. Odstranění špíny bude o dost jednodušší. Následně vše dobře opláchněte. A další, neméně účinný tipy?

1/4 šálku pracího nebo mycího prostředku přidejte do jednoho litru teplé vody. Grilovací rošť v této lázni ponechte několik hodin a občas vodu promíchejte. Poté vše vydrhněte drsnější houbičkou a dobře opláchněte vodou.

Trik s vanou

Na dno vany rozložte noviny, položte na ně všechny odnímatelné části grilu a následně rozstříkejte čistič na trouby, který má poměrně slušnou odmašťovací schopnost. Nechte působit přes noc a dobře opláchněte.

Další metoda s teplem v hlavní roli

Grilovací rošt zabalte do hliníkové fólie tak, aby byly pokryty všechny jeho části. Zavřete víko grilu a pár centimetrů fólie škvírou vytáhněte ven. Gril zahřejte asi tak na 30 minut. Otevřete kryt, nechte vychladnout a vyjměte fólii. Část nečistot určitě vezme za své, zbytků se zbavíte lehkým kartáčováním.

Káva

Kávu budete milovat nejen ráno při snídani! Mastné hořáky a grily díky ní prokouknou. Stačí odnímatelné části nechat v horkém tekutém zlatu zhruba hodinu. Nepomůže-li to, vyzkoušejte rozkrojený citron namočený v talířku hrubé soli. A další tip, který vám v příštích dnech usnadní péči o váš oblíbený gril?

K ruce si dejte nádobu s olivovým olejem, ideálně ve spreji. Před tepelnou úpravou potravin rošť jemně zastříkněte tímto nelepivým zázrakem, nebo jej nejprve aplikujte na papírovou utěrku, pak gril přetřete. Tento postup zabraňuje zbytečnému přilepení jídla během grilování.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat