Prostreno.cz

Jen voda na odstranění pesticidů z kupovaného ovoce nestačí

Kupujete jablka, rajčata, okurky a hlávkový salát s tím, že je doma opláchnete vodou, což je dostačující očista? Ani nevíte, jak se pletete. Pokud tyto plody neošetříte jedlou sodou, vystavujete se široké škále pesticidů!

Máte pocit, že ovoce, které se nabízejí na pultech obchodů, je stoprocentně čisté a zdravotně nezávadné? A co taková zelenina? Ačkoli jsou vystavené potraviny krásně lesklé a svým vzhledem lákají k nakousnutí, vězte, že skrývají děsivou pravdu. Bohužel!

Zdání klame. A to opravdu hodně

Ze zjištění organizace Pesticide Action Network Europe, která analyzovala data Evropské agentury pro bezpečnost potravin, jednoznačně vyplývá, že obyvatelé Evropské unie jsou při nákupu ovoce a zeleniny vystaveni vlivu 30 druhů pesticidů, které nebezpečně narušují hormonální systém.

„Nejvyšší hladina chemických látek ohrožujících zdraví byla prokázána v hlávkovém salátu, těsně následovala rajčata, okurky, jablka a pórek,“ uvádějí zástupci výše zmíněné agentury. Existuje nějaká možnost, jak se pesticidů zbavit, aby pro vás jídlo nepředstavovalo hrozbu? Ukázalo se, že je jen jediná správná cesta, po níž se můžete vydat.

Prášek, který máte po ruce

Podle nedávné americké studie zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry, je použití jedlé sody nejlepší metodou, jak se zbavit škodlivých chemikálií. Vědci vyzkoušeli hned několik způsobů, přičemž sledovali hladinu pesticidů na monitorovaných potravinách. Zakrátko zjistili, že jablka, která byla ošetřena roztokem jedlé sody a vody, mají na svém povrchu výrazně méně chemikálií oproti dalším zkoumaným subjektům. To však nebyl závěr, se kterým by se odborníci spokojili.

Pak přišel nápad

Experti s vidinou stoprocentní čistoty zašli ještě dál a šťavnaté plody nechali v „očistném“ roztoku sody a vody namáčet celých 15 minut. Jak to dopadlo? Po této době byly všechny škodliviny pryč, čímž zdravotní riziko plynoucí z konzumace jablek úplně pominulo. Proč je zrovna jedlá soda tak spolehlivým řešením? Hydrogenuhličitan sodný je prý díky svému složení obzvláště účinný při odstraňování dvou nejčastějších druhů pesticidů, připouštějí výzkumníci. Takže strategie je jasná, dámy a pánové. Jakmile si z obchodu přinesete ovoce a zeleninu, šup s tím do lavoru, kde čeká jedlá soda!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat