Prostreno.cz

Epsomskou sůl ocení jarní zahrádka

Epsomská sůl je přírodní minerál z hořčíku a síranu. Běžně je používána ke zmírnění mnoha menších zdravotních problémů. Že si ji přidáváte jen do koupele? Děláte velkou chybu! Epsomská sůl může oplodnit celou vaši zahradu a zbavit vás plevele!

Epsomská sůl je pojmenována podle anglického města Epsom. Přestože se označuje jako „sůl“, neobsahuje sodík a navzdory sdílení podobných fyzikálních vlastností má jiné vlastnosti než klasická stolní sůl.

Například přidání epsomské soli do teplé lázně způsobí, že se pokožka stane hladkou a hedvábnou, zatímco obyčejná sůl pleť naopak vysušuje. Z tohoto důvodu je epsomská sůl běžnou složkou koupelových solí. Čistí a změkčuje pokožku, zároveň ulevuje od bolavých svalů. Uplatnění však nachází i jinde.

V roli kosmetiky i domácí lékárničky

Používá se například pro ošetření vlasů, neboť zvětšuje objem a lesk. Mnoho lidí se také na tento druh „soli“ obrací v případě, kdy trpí zácpou. „Epsomka“ totiž proplachuje gastrointestinální trakt a podporuje detoxifikaci. Také uklidňuje zánět, snižuje nepohodlí způsobené popáleninami od slunce, zmírňuje svědění, pomáhá snížit stres, fixuje nedostatek hořčíku, v rámci koupelí zbavuje toxinů, podporuje zotavení po cvičení, a jak již bylo řečeno, uvolňuje příležitostnou zácpu a podporuje zářivou pokožku a vlasy. A není se co divit.

Epsomská sůl má dvě hlavní složky: hořčík a síran (síra). Tyto minerály jsou nezbytné pro optimální zdraví. Hořčík se podílí na více než 300 enzymatických procesech, včetně syntézy bílkovin a DNA, regulace krevního tlaku či hladin glukózy. Síran zase usnadňuje uvolňování proteázy, lipázy a amylázy, což jsou pankreatické enzymy potřebné k trávení potravy. Víte ale, že „epsomka“ může zlepšit i kvalitu půdy?

Radostná zpráva pro všechny zahrádkáře

Podporuje totiž příjem síry, dusičnanů a fosforu v rostlinách. Hořčík je potřebný pro klíčení semen a výrobu chlorofylu. Síru rostliny využívají k syntéze bílkovin, aminokyselin a enzymů. Ve skutečnosti je síra odpovědná za výraznou chuť mnoha zeleniny, včetně česneku, cibule, zelí a brokolice.

Zatímco mnoho druhů rostlin těží z oplodnění epsomskou solí, praxe je obzvláště účinná pro rostliny, které vyžadují vysokou úroveň hořčíku, jako jsou třeba rajčata či papriky. (Půda, která nemá nedostatek hořčíku, snižuje hodnotu pH. Tento nedostatek činí alkalické úrovně příliš vysoké, což vede k neúspěchu růstu u plodin a květin.) Takže, jdete do toho?

Jednu polévkovou lžíci epsomské soli nechte rozpustit v jednom litru vody. (U rajčat a paprik je doporučována jedna polévková lžíce epsomské soli na 4 litry vody.) Máte-li na zahradě škůdce nebo plevel, v nádobě s rozprašovačem smíchejte 2 šálky epsomky, 4 litry vody a trochu čpavku na mytí nádobí. Při aplikaci však postupujte opatrně, tento roztok zničí všechno…

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com, www.welovegardens.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat