Prostreno.cz

Mravenci se z domu odporoučí i bez chemie

Vyrazili jste na víkend na chalupu nebo máte domeček a najednou se k vám nastěhovali nezvaní hosté? Mravenci se sice dají považovat za neškodný hmyz, ale „mravenci v kredenci" to už není nic příjemného a dokážou udělat pěknou paseku. Samozřejmě, že můžete rychle zasáhnout nespočetně chemických přípravků, ale věřte, že to jde i bez toho. Buďte šetrní k přírodě i ke své domácnosti. Poradíme vám několik tipů, jak snadno vyženete Ferdu a jeho bandu z domu.

V poslední době i mravenci posílili svůj imunitní systém a kolikrát je ani nezastaví osvědčený chemický prostředek, protože už si na něj zkrátka zvykli. Možná je načase se vrátit ke starým osvědčeným radám, které pramení ze zkušeností z našich babiček. A hlavně – na přírodu útočíte přírodou, takže úspěch by měl být zaručen přírodními zákony. Mravence můžete mít klidně na zahradě, ale s pomocí několika typů a triků se mohou vaší domácnosti vyhnout obloukem, zkrátka jim to u vás nebude vonět. 

Základem toho, jak mravence eliminovat je čistá domácnost, zejména v tomto teplém období, mravenci mají rádi všechno, co je sladké, takže pohozené slupky od melounu nebo pecka z meruňky je pro ně přímo hostina, takže pozor na skladování odpadků a volně ložené zbytky jídla v kuchyni, to je pro mravence velmi lákavá pozvánka. A co jim nevoní? 

Silná trojka: Česnek, cibule a pepř

Smíchejte 1 litr vody, 1 polévkovou lžíci pepře, 1 cibuli a 1 česnek, nechte louhovat nejlépe přes noc, potom přidejte postrouhané mýdlo, které nejdříve rozpusťte v malém množství teplé vody. Vzniklou směs stačí už jen nalít do nádobky s rozprašovačem a odpuzovač je na světě. 

Obyčejná sůl

Jak již bylo řečeno, mravenci mají raději sladké a sůl jim vůbec nejede, ba naopak je přímo odpuzuje. Použití soli je velmi jednoduché, pokud už u vás mají mravenci své cestičky je na čase je všechny posypat, včetně přístupového místa, které bývá kolem oken či dveří i tady nezapomeňte udělat slanou cestičku, která mravencům znemožní přístup do vašeho obydlí. 

Slupky od okurek

Až příště budete připravovat zeleninový salát, slupky od okurek nevyhazujte a opět je umístěte kolem domu či na mravenčí cestičky. Ani okurku nemají mravenci v lásce a raději se jí vyhnou obloukem. 

Pěstujte mátu

Další silným aromatickým odpuzovačem je máta peprná, tato oblíbená bylinka snadno znepřístupní vaše obydlí těmto nezvaným hostům. Stačí si jen kolem domu rozmístit několik malých květináčů s touto bylinkou a z vašeho domu se rázem stane nedobytný hrad. Mátu můžete také sušit a mravenčí cestičky přímo posypat touto sušenou bylinkou. Stejné účinky má také mátový olej. 

Zásobte se octem

Mravencům nesvědčí ani kyselé prostředí, takže můžete využít jakýkoli druh octa či citron. Ocet má silné fungicidní a insekticidní vlastnosti, takže dokáže mravence i zabíjet. Ocet si přelijte do vhodné nádoby s rozprašovačem a můžete vyrazit do boje, aplikujte na všechny postižená místa a opakujte dle potřeby. Pokud se vám doma už pěkně zabydleli, vytřete všechen zamořený prostor octovou vodou, tím předejte nechtěnému návratu této záludné partičky. 

Aromatická skořice

Další koření, které mravencům nevoní je skořice. Po domě můžete rozmístit několik tyčinek sušené skořice a kolem prahu a oken můžete za pomoci mleté skořice posypat všechny mravenčí cestičky, uvidíte, že přes skořicové barikády mravenci nepůjdou. 

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.verywellhealth.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat