Prostreno.cz

Správný časový harmonogram pití citronové vody

Citronová voda na lačno, s teplou vodou nebo po jídle? Když se rozhodnete pro doušek tohoto kyselého nápoje právě po jídle, měli byste dodržet jedno základní pravidlo - časový odstup.

Pití citronové vody na prázdný žaludek, a to asi 30 minut před jídlem, pomáhá při trávení, tvorbě potřebných enzymů a produkci žaludeční kyseliny. Tento nápoj by se tak měl stát, tedy aspoň podle mnohých nutričních specialistů, pravidelnou součástí nejen ranního rituálu. Co se ale stane, když mu dáte přednost až po jídle? Špatný nápad to není, ale je třeba nebýt tak aktivní.

Čas po jídle. Kdy se poprvé napít?

Po dobrém obědě nebo večeři se doporučuje malý relax. V podstatě byste měli vyčkat s konzumací citronové vody asi tak hodinu po spolknutí posledního sousta. Před uplynutím této doby totiž trávení naopak zpomaluje!

Trávicí proces sám o sobě může trvat několik hodin – v závislosti na potravinách, které jste dostali na stůl. Většina jídel si během prvních 60 minut „sedne“, takže je velmi důležité nechat tělu čas, aby k tomuto procesu vůbec došlo. Sklenice vody s citronem však tento rituál narušuje. (Mimochodem, věděli jste, že citronová kůra obsahuje pětkrát více vitaminu C než samotná citronová šťáva?)

Stop veškerým studeným nápojům?

Další věc, kterou byste měli mít na paměti, je, že trávení je chemický proces, který vytváří teplo. Pokud během „usazování“ jídla, tedy bezprostředně po konzumaci potravin, pijete studené nápoje, opět dochází k prodlužování a zpomalování trávení.

Těm, kdo při bezprostředním stolování a krátce po něm pít musejí, odborníci doporučují vsadit na filtrované vody pokojové teploty nebo teplé čaje. (Obecně platí, že pokud máte potřebu pít, pak je to pravděpodobně způsobeno tím, že zvolené potraviny obsahují příliš mnoho soli, nebo že je vaše tělo dehydratované.) Ostatně, víte vůbec, co vlastně po takovém jídle dělat?

Odpočívejte

Odpočinek je důležitý, zvláště po těžkém jídle, neboť pomáhá obnovit funkci trávicího systému. Cítíte se unavení? Běžná věc! Mozek totiž odvádí energii do trávicího systému – a je trochu přetížen. Z tohoto důvodu je vhodné relaxovat 15 až 20 minut po gáblíku.

Jděte se projít

Jakmile si na pár minut odpočinete, můžete jít na procházku. Chůze jednoznačně zlepšuje trávení jídla, což je pochopitelně žádoucí. Nepokoušejte se však provádět jinou tělesnou aktivitu, která vyžaduje nadměrnou sílu a energii. Proč? Vzhledem k tomu, že veškerá pozornost směřuje k zažívacímu systému, je normální, že na ostatní aktivity už organismus nemá kapacitu.

Pijte zelený čaj

Po konzumaci hůře stravitelného jídla může pomoci zelený čaj. Kromě něj pomáhají i další bylinky, jako jsou například zázvor, heřmánek či máta. Vše vyjmenované podporuje trávení a čistí tělo od toxinů.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.healthylife.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat