Prostreno.cz

Krmení ptáčků v chladnu má svoje pravidla

23.02.2023 | Tipy a triky

Někteří ptáčci řeší období zimy chytře. Jednoduše odletí za teplem. Jenže co s těmi, kteří ve zdejších krajích zůstávají i přes třeskuté mrazy? Samozřejmě si jako každé divoce žijící zvíře dovedou poradit, jenže někdy není na škodu jim při velkých mrazech trošku přilepšit.

Krmítko je základ

Pokud jste se rozhodli ptáčkům na zimu dopřát hojnost potravy, neobejdete se bez krmítka. Ty jsou dnes součástí většiny zahrad i balkonů.

Krmítka by neměla být titěrná, aby měly k potravě přístup i větší druhy ptáků. Ideálním materiálem pro jejich výstavbu zůstává dřevo, které ptákům neklouže a je krásnou dekorací našich venkovních prostor.

Stříška krmítka by měla přesahovat jeho dno, aby tak mohla chránit potravu a ptáky od deště či sněhu.

Krmítko vždy pověste vysoko, aby se k ptáčkům nedostaly hladové šelmy.

Co do krmítka, to do zobáčku

Ptáčci nejsou příliš vybíraví, avšak ne všechno se do jejich krmítek hodí. Rozhodně nepohrdnou pestrou směsí semen. Slunečnice, proso, mák, lněné semínko jsou ideální potravou pro všechny druhy. Skvělou energetickou bombou jsou také drcená jádra ořechů a již zmíněná slunečnice.

Ptáčkům však můžete nabídnout mnohem pestřejší tabuli. Vděční budou i za namleté syrové maso, sádlo (neškvařené) nebo lůj.

Pokud si nejste jistí, čím přesně vaše zahradní návštěvníky krmit, v obchodě lze sehnat přímo krmnou směs nebo lojové koule, které jednoduše zavěsíte do krmítka nebo na stromy či keře.

Ten má rád to a ten zas tohle

Věděli jste, že si výběrem potravy, kterou do krmítka nasypete, vybíráte také samotné návštěvníky? Každý jednotlivý druh upřednostňuje trochu jiný druh zobu, a tak se můžete přesvědčit, že na tučné dobroty, jako je slunečnice nebo lůj nalákáte především sýkorky a strakapoudy, kdežto suchými semeny obilovin a prosem zase nepohrdnou pěnkavy, vrabci či kosi.

Tohle ne!

Přesto, že to lidé myslí dobře, mnohdy do krmítek sypou vše, co je napadne. Jenže nevhodnou potravou můžete ptáky dokonce i zabít. Nikdy tedy do krmítek nedávejte zbytky z kuchyně (s výjimkou slupek ovoce a zeleniny), zbytky solených a kořeněných jídel, těstoviny nebo pečivo a to jak tvrdé, tak čerstvé. Právě pečivo je často ptákům v dobré víře předkládáno, ale obsahuje mnoho složek, které ptákům škodí, včetně toho, že je pro ně velice slané.

Pokud si nevíte rady, co do krmítka dát, zajděte do chovatelských potřeb, kde vám ochotně poradí a prodají vhodnou směs.

Pak už se můžete z okna kochat pohledem na vděčné ptáčky, hodující ve vašem krmítku. Pokud se ho ptáci naučí jednou navštěvovat, budou se k vám vracet pravidelně.

Zdroj: www.hajnyzmakova.cz, www.naturerules.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat