Prostreno.cz

Udržte citron stále čerstvý

Vyhazujete po několika dnech nevyužité, tvrdé a seschlé citrony? Možná se k nim nechováte správně!

Taky jste slyšeli o zdravotních vlastnostech vody s citronem? Pokud každé ráno vypijete sklenici vody o pokojové teplotě – s citronovou šťávou a na lačný žaludek, jistě pozorujete určité změny. Citron zlepšuje stav pokožky, krotí pálení žáhy, snižuje krevní tlak, vyplavuje toxiny, zlepšuje trávení, nebo třeba potlačuje chuť k jídlu, čímž napomáhá hubnutí. Tohle všechno je hezké, ale jak docílit toho, že citron neokorá a vydrží vám déle?

Trik se špejlí

Pokud potřebujete jen několik kapek šťávy, citron nemusíte rozříznout celý. Jednoduše jej napíchněte špejlí a vytlačte jen potřebné množství „nektaru“. Citron poté uložte do ledničky. Takto vám nevyschne a vydrží delší dobu. Tenhle trik ocení i kuchaři, kteří svoje pokrmy dochucují citronovou šťávou.

Pod tlakem

Občas dochází i k nemilé situaci, kdy se plod citronovníku nechce o svůj obsah podělit. Citron však dobře pustí šťávu, pokud jej rozválíte tlakem ruky na stole. Lze ho i ještě před rozkrojením ponořit do horké vody (na pár vteřin). Rozříznutý citron se následně uchová tak, že se položí řeznou stranou na talířek a opět putuje do chladničky. A co dělat s kůrou?

Kůru používejte jen v malém množství, vždy z chemicky neošetřeného citronu, k ochucení pokrmů. Co se týče jejího zpracování v limonádách, pokud máte citlivý zažívací trakt, nebo trpíte onemocněním ledvin či močových cest, radši od tohoto nápadu upusťte. Vysoký obsah silic v kůře by mohl zdravotní stav zhoršit. Všichni ostatní přivítají informaci, že kůra se dá i kandovat.

Kandované mlsání

V takovém případě potřebujete „slupku“ z 1 citronu, 100 gramů cukru krupice, 100 ml vody, špetku kyseliny citronové a 1 lžičku medu. Z vody a cukru svařte cukerný rozvar, přidejte kyselinu citronovou a med. Kůru z citronu nakrájejte na nudličky, povařte ve vodě, sceďte a nechte vystydnout. Proces opakujte celkem třikrát. Poslední krátké povaření se provádí v již připraveném cukerném rozvaru. Následně se nudličky osuší na ubrousku a polovina každé z nich se obalí v cukru. Lze použít i čokoládovou polevu nebo kombinaci obojího. Nechte zatuhnout a podávejte.

A pozor, citrony mohou při častém používání, myšleno ve větším množství, postupně odvápňovat zubní sklovinu. Vždy je proto vhodné ředit citronovou šťávu vodou nebo čajem. O vitamin C nepřijdete, zůstává zachován.





Celkem 2 komentářů

ursula.ula@seznam.cz
17.02.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat