Prostreno.cz

Klasické chyby při péči o dřevěné nádobí

Dřevo je velice příjemný materiál k použití v kuchyni, jako doplněk při přípravě potravin či přímo ve formě talířů nebo misek ke stolování. Rovněž stoupá zájem o dřevěné příbory z kvalitních materiálů, například z cedrového dřeva. Tušíte ale, jak se o tyhle věci starat? Nedělejte klasické chyby!

Dřevo působí teplým a hřejivým dojmem. V současné době, kdy se návrat k přírodě stal pro mnoho rodin prioritou, nabízí se možnost vybavení koupelny dřevěným umyvadlem, sprchovým koutem nebo vanou. Jak ovšem tyto výrobky ošetřovat?

Zapomeňte na myčku

Dřevěné nádobí zásadně nedáváme do myčky. Je náchylné k popraskání a barevným změnám. Omývá se pod tekoucí vodou s přídavkem mýdlového koncentrátu. Poté se nechá rovnoměrně vysychat bez použití přímého zdroje tepla. Pokud se přesto na dřevěném nádobí vyskytnou skvrny, lze je odstranit použitím klasického octa, citronu nebo 1 % roztoku dezinfekce. Na závěr je třeba nádobí důkladně vytřít a nechat vyschnout na vzduchu.

Pro prodloužení životnosti dřevěného nádobí je vhodné jej po nějaké době potřít jakýmkoli jedlým olejem. Dekorativní dřevo vynikne po použití olivového oleje nebo výživného oleje z jader či ořechů. Tímto ošetřením pomocí pomůžete vytvořit přirozenou ochranu před působením bakterií.

Koupelnový nábytek ze dřeva

Dřevěné vany nebo umyvadla, vyrobené z modřínového nebo cedrového dřeva, nepotřebují složité ošetřování, a to díky vysoké kvalitě dřeva. V první řadě je nutné zajistit, aby místnost s dřevěnou vanou nebo umyvadlem měla dobré větrání. Samotné čištění těchto krásných van je jednodušší, než čištění van běžných. Po koupání se doporučuje vytřít vanu suchým hadrem. Další možností je nasypat malé množství jedlé sody na suchou utěrku a očistit vnitřní stěny. Na konec stačí vše opláchnout vodou a opět vytřít do sucha.

Vany z cedrového dřeva mají krásnou přírodní kresbu. Samotné cedrové dřevo vyniká léčebnými účinky, vyzařuje pozitivní energii, snižuje únavu. Obsahuje esenciální oleje, které odpuzují veškerý hmyz, proto se nestane, že by jej napadli škůdci. V dřevěné vaně vydrží teplá voda mnohem déle, než v plastové či plechové vaně, což činí koupel velice příjemnou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat