Prostreno.cz

Čištění podlah s mlékem nebo i octem

Podlaha v kuchyni je na údržbu náročnější. Vzhledem k tomu, že se jedná o místo, které se setkává s potravinami a různými kuchyňskými nehodami, bývá péče o ni trochu komplikovanější. Jaký povrch je vhodné umývat mlékem a kdy se doslova nadchnete pro ocet?

Nezáleží na tom, jaký materiál má vaše kuchyňská podlaha. Od vinylu po laminát představuje oblast náchylnou k zašpinění. Skvrn se však můžete zbavit poměrně snadno.

Čištění vinylových podlah

Jedním z nejpopulárnějších materiálů pro kuchyňské podlahy je vinyl, a to z dobrého důvodu. Vinylové podlahy jsou extrémně odolné vůči vodě a patří k těm, které „nerozhodí“ nějaká ta skvrna. Co se týče jejich údržby, osvědčuje se teplá voda s octem, nebo speciální čistič určený pro tento typ podlahy. Pro extra odolnou špínu použijte měkkou utěrku, vodu a mýdlo. Podlahu vždy zbavte veškeré vlhkosti a v žádném případě nepoužívejte abrazivní čističe, které ji mohou poškodit.

Keramické dlaždice

I keramické dlaždice se těší velké popularitě. Snadno se čistí a vydrží téměř všechno, patří také k ideálním materiálům do velkých prostor. Máte je? Pak je minimálně jednou týdně zbavte všech nečistot a skvrn, a to s pomocí teplé vody a čisticího prostředku, který je zároveň vyleští. Keramika velmi dobře snáší použití saponátů a pro silnější špínu jsou osvědčené prostředky s obsahem kyselin. Klidně lze použít léty prověřenou octovou vodu.

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha je známá jako jedna z nejtvrdších a trvanlivých povrchů. Je vhodné ji umývat především mopem. Nikdy ne však mokrým, neboť se laminátová podlaha při kontaktu s vodou chová stejně jako dřevěná, může tak dojít k jejímu trvalému poškození. Mop by tedy měl být pouze vlhký, ideálně seznámený s roztokem octa a teplé vody. Konkrétně v kuchyni je vhodné ošetřit tento typ podlahy ochrannou vrstvou impregnace, která zvýší její odolnost a ochrání ji před vylitými tekutinami.

Luxusní mramor

Ačkoli mramor je odolný, při nesprávné údržbě se může poškrábat a poškodit. Pro lehké čištění je nejlepším řešením mop z mikrovlákna. V rámci opravdu důkladného úklidu použijte mýdlo (pH neutrální). Zároveň se vyvarujte tvrdých čisticích prostředků, protože kyselé látky mohou mramor korodovat. Pokud se náhodou stane, že se něco rozlije, okamžitě to ukliďte.

Staré dobré linoleum

Linoleum je k mání v širokém spektru odstínů a vzorů. Jak se o něj co nejlépe postarat? Velkou službu vám udělá kyselé mléko, nebo teplá voda s obsahem vlasového šamponu.

Zdroj: názory autora, www.houeskeeping.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat