Prostreno.cz

S tupým nožem na okno vašeho auta

Nůž je základním pracovním nástrojem každého kuchaře. Už je zase tupý? Ať za jeho indispozicí stojí cokoli, ztracenou svěžest mu můžete vrátit díky okénku svého auta!

K tomu, že nůž už není jako břitva, značně přispívá nesprávná manipulace. Nože například nepatří do myčky. Ukládat by se měly ideálně odděleně, protože při kontaktu s dalšími nástroji se otloukají a opět tupí. Nevadí, říkáte si. Brousek škody napraví. Ne tak zhurta.

Běžné komerčně dostupné brousky nože spíše ničí, nevytvoří ostří v požadovaném tvaru, navíc z čepele odebírají příliš mnoho materiálu a zůstávají na nich otřepy. Z běžné záležitosti se tak stává frustrace. Najednou nejdou prořezat tvrdé šlachy masa, krájení cibule na tenké plátky je doslova horor. Jak si v takové nouzi pomoci? Běžte ven ke svému autu!

Co má společného kuchař s majitelem vozu?

Ne, to není vtip. Jelikož lidská vynalézavost nezná mezí, kdosi přišel na to, že automobilová okna mají na ostří nožů příznivý vliv. Proto okénko do jedné poloviny stáhněte a jemně přiložte svůj tupý nástroj na horní okraj okna. Ideální úhel je okolo patnácti stupňů. Pokud chcete mít nůž hodně ostrý, bruste ho pod ostrým úhlem.

Při použití této techniky se zároveň ujistěte, že neustále držíte čepel lehce nakloněnou a zaoblenou. Třít kovem o okno není to pravé. Nesmírně důležitá je i informace, že nůž se brousí vždy proti ostří, nikdy opačně. Při práci se maximálně soustřeďte a dávejte pozor na ruce. Konkrétní návodná videa, jak se tato technika využívá v praxi, najdete na internetu.

Poradí si i ti méně zdatní

Pokud se obáváte, že by vaše odvaha byla „odměněna“ poškozením automobilu, věřte, že nic není tak horké, jak se zdá. Okna automobilů jsou vyrobena tak, aby odolávala velkému nárazu. O jejich síle a vlastnostech není pochyb. Abyste opravdu poškodili váš vůz, musíte svůj nůž namířit přímo do okna a začít kreslit obrazce. To pochopitelně ve vašem zájmu není.

Tato metoda ostření nože je účinná, nicméně nevzkřísí každý kousek. V případě, že je „nemocná“ čepel, nebo kus nože chybí, je čas na nákup nové výbavy. Co se týče pravidelné údržby, nabrousit nože ocílkou byste měli aspoň jednou týdně.

Zdroj: www.housekeeping.com, www.food-hacks.wonderhowto.com/how-to/dull-knife-use-your-car-window-make-sharp-again-0163409/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat