Prostreno.cz

Skořápky vajíček se skvěle hodí do kompostu

Při kompostování své zahrádky se můžete vydat hned několika směry. Jedním z nich je využít zbytečný odpad a dopřát tak rostlinám a půdě potřebné živiny. Kompost i půda jej přivítají s otevřenou náručí!

Velikonoce, pro které je symbolem vejce,jsou již za námi a co s přebytečnými vajíčky? Slepičí vajíčko obsahuje velké množství vody, pak také bílkoviny, minerální látky, tuky či mastné kyseliny. Skořápka je zase plná vápníku, organických i anorganických látek, čerstvá vejce jsou navíc potažena solemi draslíku a sodíku. Co to má společného s pěstováním? Přidání vaječných skořápek ke kompostu se vřele doporučuje.

Kvalitní výživa z „odpadu“

Vápník, kterého skořápky poskytují dost a dost, pomáhá rostlinám budovat buněčné stěny. Bez ní rostliny nemohou růst tak rychle. V případě některých druhů zeleniny, jako jsou například rajčata či papriky, bez dostatku tohoto minerálu napadá hniloba. Vaječné skořápky právě díky tomuto prvku působí i proti okyselování kompostu. Právě z těchto důvodů jsou skořápky výborným zahradním i domácím pomocníkem. Ocení je totiž i pokojové rostliny! Před kompostováním se navíc nemusejí drtit, samy se později rozpadnou.

Přírodní ochrana úrody

Vaječný „obal“ také odrazuje škůdce, jako jsou slimáci, hlemýždi, larvy a další nezvaní návštěvníci. Pokud s nimi válčíte, nejprve začněte sbírat skořápky od vajec. Opláchněte je a nechte den či dva vyschnout na talíři. Pak je vložte do pevnějšího plastového sáčku a rozdrťte rukou nebo nohou, popřípadě rozmixujte kuchyňským robotem. Na závěr je přidejte pod vaše rostlinky. Ovšem pozor, aby se na vaši zahrádku škůdci nevraceli, musíte každý týden přidávat nové a nové skořápky. A takový malý tip pro ty, kdo si už neví rady?

Domácí kosmetická procedura

Při výsadbě růží či jiných keříků vždy do vyhloubené jámy nejprve nasypte skořápky z vyloupaných vlašských ořechů, ty následně zasypte kompostem a pokračujte v běžném sázení. Slimáci se vašim květinám i zelenině budou vyhýbat obloukem. A co když vám náhodou nějaká ta vaječná skořápka zbyde? Použijte ji jako výživnou masku!

Vaječné skořápky, výhradně z domácího chovu, zpracujte na prášek, do kterého přidejte rozšlehaný vaječný bílek. Masku naneste na pleť, nechte působit 30 minut a poté ji smyjte vodou.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.welovegardens.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat