Prostreno.cz

Skořápky vajíček se skvěle hodí do kompostu

Při kompostování své zahrádky se můžete vydat hned několika směry. Jedním z nich je využít zbytečný odpad a dopřát tak rostlinám a půdě potřebné živiny. Kompost i půda jej přivítají s otevřenou náručí!

Velikonoce, pro které je symbolem vejce,jsou již za námi a co s přebytečnými vajíčky? Slepičí vajíčko obsahuje velké množství vody, pak také bílkoviny, minerální látky, tuky či mastné kyseliny. Skořápka je zase plná vápníku, organických i anorganických látek, čerstvá vejce jsou navíc potažena solemi draslíku a sodíku. Co to má společného s pěstováním? Přidání vaječných skořápek ke kompostu se vřele doporučuje.

Kvalitní výživa z „odpadu“

Vápník, kterého skořápky poskytují dost a dost, pomáhá rostlinám budovat buněčné stěny. Bez ní rostliny nemohou růst tak rychle. V případě některých druhů zeleniny, jako jsou například rajčata či papriky, bez dostatku tohoto minerálu napadá hniloba. Vaječné skořápky právě díky tomuto prvku působí i proti okyselování kompostu. Právě z těchto důvodů jsou skořápky výborným zahradním i domácím pomocníkem. Ocení je totiž i pokojové rostliny! Před kompostováním se navíc nemusejí drtit, samy se později rozpadnou.

Přírodní ochrana úrody

Vaječný „obal“ také odrazuje škůdce, jako jsou slimáci, hlemýždi, larvy a další nezvaní návštěvníci. Pokud s nimi válčíte, nejprve začněte sbírat skořápky od vajec. Opláchněte je a nechte den či dva vyschnout na talíři. Pak je vložte do pevnějšího plastového sáčku a rozdrťte rukou nebo nohou, popřípadě rozmixujte kuchyňským robotem. Na závěr je přidejte pod vaše rostlinky. Ovšem pozor, aby se na vaši zahrádku škůdci nevraceli, musíte každý týden přidávat nové a nové skořápky. A takový malý tip pro ty, kdo si už neví rady?

Domácí kosmetická procedura

Při výsadbě růží či jiných keříků vždy do vyhloubené jámy nejprve nasypte skořápky z vyloupaných vlašských ořechů, ty následně zasypte kompostem a pokračujte v běžném sázení. Slimáci se vašim květinám i zelenině budou vyhýbat obloukem. A co když vám náhodou nějaká ta vaječná skořápka zbyde? Použijte ji jako výživnou masku!

Vaječné skořápky, výhradně z domácího chovu, zpracujte na prášek, do kterého přidejte rozšlehaný vaječný bílek. Masku naneste na pleť, nechte působit 30 minut a poté ji smyjte vodou.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.welovegardens.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat