Prostreno.cz

Nad komáry vyzrajete s pivem i skořicí

Uchránit své tělo před komářím bodnutím je někdy poměrně složité. Pokud se více potíte a máte-li krevní skupinu 0, jste pro komáry opravdu lákavým soustem. Jak na ně vyzrát? Použijte čistě přírodní prostředky, mezi které patří i česnek nebo hřebíček!

Komáři obsadili druhé místo v žebříčku nenáviděných tvorů, hned za klíšťaty. Prostředky proti komárům jsou proto nezbytností. Chemické repelenty však obsahují látky, které nejsou pro zdraví příliš bezpečné. Mohou způsobit silnou alergickou reakci nebo podráždit sliznice. Také mají nepříznivý dopad na životní prostředí.

Navíc tyto repelenty často nejsou vhodné pro malé děti a také pro těhotné a kojící ženy. Jak tedy uchránit pokožku před komářími štípanci? Zkuste dát šanci bylinkám a přírodním repelentům, které si snadno vyrobíte v pohodlí domova. Nejprve je však nutné dobře znát svého protivníka.

Komár jako problém

Komáři nás najdou podle čichu. Jsou zruční letci s výborným čichem, proto hostitele snadno naleznou i dostihnou. Protože mají drápky a přilnavé polštářky na chodidlech, bezpečně se na něm udrží. Komáři pili krev už dinosaurům žijícím přibližně před devadesáti miliony let. Na planetě žije kolem 3000 druhů komárů, u nás se jich vyskytuje asi 45. Většině z nich chutná i krev lidská. Některé druhy se rozmnožují na jaře, jiné v létě, další na podzim. Krev sají jen samičky.

Nenechme vylíhnout komáří larvy

Komáři procházejí dokonalou proměnou. Vajíčka mají plováky a vznášejí se ve vodě. Z nich se vylíhne larva, která projde čtyřmi odlišnými stadii (svlékáními), poté se zakuklí a teprve z kukly vyleze dospělý jedinec. Na rozdíl od většiny ostatního hmyzu se dovedou komáří kukly pohybovat. Vylíhlé larvy se živí drobným planktonem nebo organickými usazeninami na dně nádrží. Líhništěm komárů může být zahradní jezírko i sud s dešťovou vodou.

Larvy se často zdržují u hladiny, neboť trubičkou na zadečku dýchají vzdušný kyslík. Lze je proto odlovit hustou síťkou (při pohybu nad hladinou ale rychle mizí do hloubky). V sudu pomůže i tenká vrstvička jedlého oleje na hladině. Komáří larvy jsou zdravou pochoutkou pro akvarijní rybky.

Vysazené bylinky pod okny

Zasadíte-li si na zahradě aromatické rostliny, komáři se vám budou vyhýbat. Nemáte-li zahradu, porostou i v truhlíku na parapetu. Existuje totiž několik rostlin, které komárům vůbec nevoní. Vysadit můžete například afrikány, muškáty či měsíček lékařský. Komáry nepřitahuje ani bazalka, máta, saturejka, rozmarýn, levandule. V případě, že v blízkosti vašeho domu máte vzrostlý vlašský ořech, bude komáry odpuzovat.

Voňatka citronová – citronela

Tato rostlina je známá všem příznivcům asijské kuchyně. Jednak vás zbaví nepříjemných komárů a skvěle provoní byt, ale dokáže uzdravit podrážděný žaludek a krk od bacilů. Její vůně se využívá do známých venkovních vonných svíček.

Skořice

Zajímavým současným vědeckým objevem je účinek skořicové silice. Pokusy ukázaly, že čtyři ze složek skořicové silice, cinnamaldehyd, cinnamyl acetát, eugenol a anethol, dovedou usmrcovat komáří larvy – konkrétně druh Aedes aegypti, který přenáší žlutou zimnici. Cinnamaldehyd je dokonce dvakrát účinnější než hlavní složka insekticidů.

Pivo a pivovarské kvasnice – prevence proti štípancům!

Jestliže budete pravidelně pojídat všestranně prospěšný pangamin neboli sušené pivovarské kvasnice, které jsou bohaté na vitaminy skupiny B a jsou k dostání v každé lékárně, budou se přebytky vylučovat kůží. Sami to ani v nejmenším nepostřehnete, avšak komáry to odpudí. Další, pro mnohé lákavější možností, je béčko v tekuté podobě, tedy pivo.

Česnek

Jde o velmi účinný přírodní prostředek k likvidaci komárů. Silný a ostrý zápach česneku vadí komárům, a tak si budou hledat domov někde jinde. Rozdrťte několik stroužků česneku, nechejte je vařit ve vodě a použijte v rozprašovači na postříkání míst, která chcete před komáry chránit.

Tea tree olej

Tea tree olej má spoustu přínosů pro lidskou pokožku i vlasy. Je velmi účinný antibakteriální a antifungální prostředek, díky kterému se komáři budou držet v pozadí! Několik kapek přidejte do odpařovače, nebo jej můžete aplikovat přímo na pokožku. A co když máte chuť trochu si zaexperimentovat?

Repelent na olejové bázi

K výrobě olejového repelentu postačí smíchat olivový olej s pár kapkami esenciálního olejíčku s vůní skořice, citronu či levandule. Aplikaci několikrát opakujte a chraňte své oblečení. Spolehnout se ale můžete i na jednu voňavou a okrasnou bylinku. Kterou?

Spásná levandule

Levandule má nejen příjemnou vůni, ale i účinky, které komáry odhání. Použijte levandulový olej jako přírodní osvěžovač místnosti, nebo jej aplikujte na pokožku (smíchejte pár kapek s vaším tělovým krémem). Promnutím čerstvých květů levandule mezi prsty a vetřením silic do pokožky můžete získat účinný repelent. Levanduli nemáte? Nevadí, i v kuchyni se najde lék!

Repelent z hřebíčku

Dvě lžíce hřebíčku je nutné louhovat po dobu minimálně dvou týdnů ve sklenici vodky nebo alpy. Vzniklou směs pak přeceďte přes plátno nebo jemné sítko a vlijte do rozprašovače. Roztok získá hnědou barvu, proto chraňte své oblečení před obarvením. Jeho aplikaci opakujte zhruba po dvou hodinách, aby byl jeho účinek maximální.

Nebo si vezměte asi 5 g hřebíčku na jednu sklenici vody a vařte 15 minut. Poté tímto odvarem potřete na odkryté části těla. Dvě hodiny se můžete spokojeně procházet či sedět na zahradě, aniž byste pocítili přítomnost komárů. (Jednoduchá technika je nasypat voňavý hřebíček do kapsy a prsty občas promnout.) A jak si maximálně užít pobyt na čerstvém vzduchu?

Venkovní posezení bez obtěžování

Jako prevenci můžete zapálit aromalampu s pár kapkami eukalyptového, levandulového, mátového či meduňkového oleje. Skvěle funguje rozkrojená limetka s hřebíčkem. Pomohou i svazečky usušené levandule nebo miska s octem.

Nejtrvalejším opatřením jsou také hustá síta do oken či moskytiéry. Komáří samičky jsou v hledání hostitele a v sání nejaktivnější za soumraku a v noci. V lese nás však budou napadat i ve dne, obzvlášť je-li pod mrakem, vlhko a bezvětří. U domu se však táhnou za světlem, proto pozor na otevřená okna, když je uvnitř rozsvíceno.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat