Prostreno.cz

Domácí voňavý úklidový sprej bez chemie

I když se blíží léto, tedy období otevřených oken, není na škodu mít doma čistotu a příjemnou vůni. Chcete ale něco bez zbytečné chemie? K ruce si připravte pár věcí, ze kterých se dá vykouzlit báječný sprej, který zalichotí každému nosu!

Naše těla se považují za dokonalý systém, kterému je umožněno, aby z něj přirozeně odcházely veškeré odpady. Bohužel, tato funkce je často snížena vinou špatné stravy, nefungujícího trávení nebo jistých zásahů zvenčí. Ve skutečnosti je řeč o sprejových vůních a vonných svíčkách, které často obsahují toxické složky, které znečišťují vnitřní vzduch těkavými organickými sloučeninami. Organismus jejich vinou nefunguje tak, jak má.

Zdravotní problémy, za které lidé ještě platí

Kromě koncentrace znečištění v našich domovech mohou syntetické vůně způsobit řadu zdravotních problémů, od mužských reprodukčních potíží po alergii až po narušení produkce hormonů. Než se tedy znovu dotknete syntetického voňavého spreje, zkuste si vyrobit bezpečnou a přírodní vůni, která je cenově dostupná – a navíc s ní lze i uklízet!

Připravte si 3 dcl destilované vody (postačí i převařená a vychlazená), 1 lžičku organické sloučeniny s názvem izopropylalkohol, kterou seženete například v drogerii, kde prodávají barvy. Dále budete potřebovat 40 kapek esenciálního oleje (osvědčuje se třeba 15 kapek levandule, 15 kapek citronu a 10 kapek citronové trávy).

Čistota a vůně bez kompromisů

Do misky nalijte izopropylalkohol, přijdete esenciální oleje a promíchejte. Následně opatrně nalijte do destilované vody. Sprej používejte pro provonění prostoru i očištění kachliček, vany, dřezů či záchodové mísy. Jelikož esenciální oleje zachycují pachy z tělesného odpadu, váš domov se úžasně provoní. A jak úklidový sprej ještě víc „vytunit“?

Můžete do něj přidat i trochu octa, který nachází využití v celé domácnosti – už jen sám o sobě. Máte-li skleněné povrchy, smíchejte vodu s octem půl na půl a roztokem opatrně umyjte požadované plochy. A nezapomeňte ani na nábytek. Do čtvrt hrnku octa přidejte jeden hrnek olivového oleje a pár kapek citrusového oleje. Směsí omyjte dřevěné povrchy v celém bytě. Nebo jednoduše využijte již uvedené hand made čistidlo. Tomu se říká bezpečný úklid bez chemie!

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat