Prostreno.cz

Nebezpečné látky obsažené v tabletách do myčky nádobí

Mycí prostředek by měl čistit nádobí, to je bez debat. Jenže zajímá někoho, jak působí na zdraví? Pokud nečtete složení kupovaných tablet do myčky, tak se teď asi vyděsíte. Jsou plné fosfátů a konzervačních látek!

Výzkumy ukazují, že mnoho běžných mycích prostředků obsahuje některé přísady, které jsou nebezpečné jak pro vás a vaši rodinu, tak i pro životní prostředí. Co všechno je v tabletách do myčky k mání? Tyhle složky vedou k největším obavám!

Fosfáty

Možná jste slyšeli o fosfátech. Přidávají se i do potravin, a v omezeném množství tak, aby příjem nepřesáhl přijatelné množství a nemohlo dojít ke škodlivým účinkům. Přesto se ale vedou diskuse o jejich nezávadnosti a dochází k opakovanému prověřování. Jejich nadměrný příjem zvyšuje riziko srdečních chorob.

Konzervační prostředky

Odborníci se obávají, že konzervační a syntetické vonné látky mohou přispívat k rozvoji rakoviny. Navíc jsou spojovány s podrážděním kůže či jinými typy alergií.

Diethanolamin

V tabletce na mytí nádobí se objevuje i chemická sloučenina diethanolamin, o níž je známo, že způsobuje rakovinu, mírné alergické reakce a poškození ledvin.

Formaldehyd

Draze vykoupená čistota nádobí? Vypadá to tak. Sice se talíře a skleničky blyští na kilometry daleko, ale všechno je to umyté prostředkem obsahujícím formaldehyd. Na ten se upozorňuje v souvislosti s výskytem rakoviny, defekty orgánů, dýchacími potížemi, podrážděním kůže, alergiemi a akutní toxicitou pro vodní prostředí.

Metanol

Pod pojmem metanol si mnozí představí například líh, tedy nejjednodušší alifatický alkohol. Tušili jste, že poškozuje zrak, podílí se na dýchacích potížích, podráždění kůže a alergiích? Ostatně, v tom si moc nezadá s další látkou skrytou v mycích tabletách. Tou je bisulfit sodný, který na zdraví působí úplně stejně jako metanol.

Kyselina sírová

Že jste na obale výrobku objevili kyselinu sírovou? Tak ani to není žádná výhra. Podle všeho může způsobit rakovinu, respirační účinky či opět, jako v předchozích případech, podráždění kůže. A na které další látky v tabletách je podle odborníků třeba dávat si pozor? Benzen či chlornan sodný. Není tedy lepší vyrobit si svůj vlastní mycí prostředek z jedné sody, která je bezpečná při odstraňování nečistot a mastnoty? Přidejte k tomu bílý ocet, který nádobí dodá lesk, a můžete obavy o své zdraví zahodit za hlavu.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.housekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat