Prostreno.cz

Rostlinky odpuzující hmyz se rozhodně vyplatí mít na zahrádce

Oregana a pažitka. Tyto poklady nejenže pozvednou chuť připravovaných pokrmů, ale ochrání také před hmyzem. Stejně jako levandule, která vám navíc uleví při bolesti svalů!

Počasí se konečně umoudřilo, takže večernímu posezení na zahrádce, terase či balkonu vůbec nic nebrání. I vy máte rádi chvilky, kdy jen tak odpočíváte, rozjímáte a nasloucháte zvukům přírody? Pak jistě souhlasíte s tím, že nic nenaruší venkovní pohodu tolik, jako přítomnost komárů, much, pavouků, můr a mravenců. Jak dotěrný hmyz odehnat ze své relaxační zóny? Obklopte se rostlinami, které mu dají jasnou stopku! Konkrétně tyhle jsou sázkou na jistotu.

Pažitka, chutný repelent

Pažitka má v letní kuchyni své nezastupitelné místo. Také aby ne, když se dá přidat do různých pomazánek, salátů, polévek i bylinkových másel! Pozvedne také chuť chlebíčků a jednohubek, přičemž si báječně rozumí i s rybami nebo vaječnými jídly. Kromě toho, že tenhle zelenáč posiluje kosti, redukuje cholesterol a navozuje dobrou náladu, vám poslouží i jako odpuzovač nezvaných návštěvníků. Zkusíte, jak báječně funguje?

Nezklame vás ani oregano

Na oregano nedali dopustit již staří Řekové a Římané, kteří ho využívali nejen jako ochucovadlo, ale i léčebný prostředek proti celé řadě neduhů. Jak může tato mocná bylinka posloužit vám? Již několik studií s průkaznými daty naznačilo, že dobromysl prospívá obranyschopnosti, poskytuje prevenci před rakovinou, předchází akné a zlepšuje jaterní funkce. Jenže stejně spolehlivě vyžene z vaší domácnosti i otravné komáry! Už přemýšlíte, kam květináče s tímhle kulinářským zázrakem strategicky umístíte?

Levandule, nepostradatelný pomocník

I tahle krásně vonící „fešanda“ je úhlavním nepřítelem obtěžujícího hmyzu. Ze své domoviny je levandule zvyklá na mírnou zálivku, jinak nemá žádné speciální nároky, což jí na oblíbenosti pochopitelně hodně přidává. Purpurové květy dokonale oživí venkovní prostory a vám nehrozí, že se budete muset před pisklavými a bzučícími tvory bránit stočenými novinami. Sluší se dodat, že levandulový čaj si poradí s depresí i nespavostí, zatímco se uplatní také při zánětech a bolestech svalů.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat