Prostreno.cz

Šišky v zahradě jsou parádní mulčovací kůrou

Šišek je všude dost. Děti z nich mají obrovskou radost, především při bojových hrách. Ale ony jsou užitečné i zahrádkářům. Když a proč z nich budete mít neskutečnou radost?

Šiška, odborně šištice, je orgán nahosemenných rostlin, který jim slouží k rozmnožování. Každý ví, že šiškami se dobře roztápí. Ale co se s nimi dá dělat, když zrovna nepotřebujete nic grilovat a ani není topná sezona? Využijte je v zahradě!

Mulčovací kůra

Mulčovací kůra z obchodu stojí nemalé peníze. Ušetřete a místo ní použijte šišky, které v půdě pomáhají udržet vlhkost, potlačují plevel a vytváří odolnou a atraktivní ochranu zeminy. Koneckonců, použití organických mulčů také znamená, že šetříte přírodu. Jak se šišky rozkládají, uvolňují živiny, které zlepšují úrodnost půdy. Stačí je nadrtit a nasypat na potřebná místa. Vzhledem k tomu, že šišky jsou poněkud kyselé, použijte je kolem rostlin, jako jsou borůvky a azalky.

Kompost

Šišky jsou také vynikajícím zdrojem uhlíku a taninů, takže mohou tvořit součást kompostu. Rozdrťte je na menší kousky. Platí, že čím jsou kusy menší, tím jsou výsledky kompostování rychlejší. Mimochodem, prázdné šišky ze stromů opadávají u většiny dřevin a rozpadají se už na stromě (například u jedle), nebo vytrvávají několik dalších let na větvích. To se děje konkrétně u modřínu. Zajímavé, že?

Hotel pro hmyz

Výroba hotelu pro hmyz se může stát zábavou pro děti i dospělé. A co hlavní stavební kámen? Šišky! Tím, že jim dovolíte, aby se staly součástí vaší zahrady, umožníte ubytovat u sebe mnoho pracovníků, kteří neúnavně opylují vaše rostliny, rozkládají odumřelé rostlinné tkáně a působí proti zahradním škůdcům. Na internetu se poohlédněte po nákresu domku a vyplňte jej právě touto přírodní „surovinou“, hmyz vám poděkuje.

Ptačí krmítko

Jedno krmítko nestačí. A beztak je to ze šišek mnohem hezčí! Ptáci se živí housenkami, komáry a brouky a často konzumují semena plevelů a dalších nežádoucích rostlin v zahradě. Zkrátka a dobře, určitě nic nezkazíte tím, když je náležitě pohostíte. Vyjměte pár šupin z každé šišky, abyste vytvořili prostor pro jídlo. Dovnitř vsuňte trochu arašídového másla (dá se použít i lůj), „lepivou hmotou“ pomažte i zbytek šišky. Tu pak obalte v oblíbené směsi pro ptáky. Následně připevněte motouzem nebo ozdobnou stuhou a pověste na větve stromu.

Zdroje: www.naturallivingideas.com/pine-cone-uses-in-garden/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat