Prostreno.cz

Šišky v zahradě jsou parádní mulčovací kůrou

Šišek je všude dost. Děti z nich mají obrovskou radost, především při bojových hrách. Ale ony jsou užitečné i zahrádkářům. Když a proč z nich budete mít neskutečnou radost?

Šiška, odborně šištice, je orgán nahosemenných rostlin, který jim slouží k rozmnožování. Každý ví, že šiškami se dobře roztápí. Ale co se s nimi dá dělat, když zrovna nepotřebujete nic grilovat a ani není topná sezona? Využijte je v zahradě!

Mulčovací kůra

Mulčovací kůra z obchodu stojí nemalé peníze. Ušetřete a místo ní použijte šišky, které v půdě pomáhají udržet vlhkost, potlačují plevel a vytváří odolnou a atraktivní ochranu zeminy. Koneckonců, použití organických mulčů také znamená, že šetříte přírodu. Jak se šišky rozkládají, uvolňují živiny, které zlepšují úrodnost půdy. Stačí je nadrtit a nasypat na potřebná místa. Vzhledem k tomu, že šišky jsou poněkud kyselé, použijte je kolem rostlin, jako jsou borůvky a azalky.

Kompost

Šišky jsou také vynikajícím zdrojem uhlíku a taninů, takže mohou tvořit součást kompostu. Rozdrťte je na menší kousky. Platí, že čím jsou kusy menší, tím jsou výsledky kompostování rychlejší. Mimochodem, prázdné šišky ze stromů opadávají u většiny dřevin a rozpadají se už na stromě (například u jedle), nebo vytrvávají několik dalších let na větvích. To se děje konkrétně u modřínu. Zajímavé, že?

Hotel pro hmyz

Výroba hotelu pro hmyz se může stát zábavou pro děti i dospělé. A co hlavní stavební kámen? Šišky! Tím, že jim dovolíte, aby se staly součástí vaší zahrady, umožníte ubytovat u sebe mnoho pracovníků, kteří neúnavně opylují vaše rostliny, rozkládají odumřelé rostlinné tkáně a působí proti zahradním škůdcům. Na internetu se poohlédněte po nákresu domku a vyplňte jej právě touto přírodní „surovinou“, hmyz vám poděkuje.

Ptačí krmítko

Jedno krmítko nestačí. A beztak je to ze šišek mnohem hezčí! Ptáci se živí housenkami, komáry a brouky a často konzumují semena plevelů a dalších nežádoucích rostlin v zahradě. Zkrátka a dobře, určitě nic nezkazíte tím, když je náležitě pohostíte. Vyjměte pár šupin z každé šišky, abyste vytvořili prostor pro jídlo. Dovnitř vsuňte trochu arašídového másla (dá se použít i lůj), „lepivou hmotou“ pomažte i zbytek šišky. Tu pak obalte v oblíbené směsi pro ptáky. Následně připevněte motouzem nebo ozdobnou stuhou a pověste na větve stromu.

Zdroje: www.naturallivingideas.com/pine-cone-uses-in-garden/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat