Prostreno.cz

Lze praním prodloužit životnost prádla?

Třídění, předpírka, teplota, prací prášek. Není to žádná velká věda, ale při procesu praní prádla záleží na všem. Jak docílit toho, aby prádlo tolik netrpělo? Pozor si dejte i na sušičku!

Praní svršků není zrovna oblíbená domácí činnost. Souvisí s ní velmi nepopulární úkony, jako je třeba třídění špinavého prádla, ale taky žehlení, skládání a opětovné třídění. Naházet oblečení do pračky a zapnout knoflík „start“, je to nejjednodušší, co k tomu patří. Ostatní kroky je třeba dělat podle návodu. Vhodné je i odzkoušet, co jednotlivým kusům oblečení svědčí. Máte o tom přehled?

Třídění prádla a skvrny

Při prvním třídění se zaměřte na barvy. Bílé prádlo perte samostatně, dál třiďte světlé, barevné, tmavé a černé. K barvám, které je vhodné prát spolu, patří například zelená a modrá. Platí, že čím precizněji prádlo roztřídíte, tím zvýšíte pravděpodobnost životnosti dané barvy.

Dál se zaměřte na skvrny, kusy hodně znečištěné předem máčejte, skvrny nastříkejte osvědčeným prostředkem. Na celou várku špinavého prádla můžete použít předpírku. Berte v potaz i materiály a nikdy neperte jemné spodní prádlo, nebo krajkovou halenku s tuhými materiály, jako je džínovina. A jak je to s použitými prostředky?

Správný prací prášek je základ všeho

Vybrat vyhovující prací prášek není úplně jednoduché. Ideální je prát bílé prádlo v prášku určeném přímo na něj, barevnému pochopitelně dělá dobře prostředek na barevné prádlo, a stejně to platí i pro černou várku. Opět tím prodlužujete životnost a vzhled oblíbených kousků oblečení. Naštěstí dnes už jsou běžnou alternativou i gely na prádlo, pozor si však dejte na aviváže, bílé prádlo kvůli nim může reagovat a zešednout. Hodně taky záleží i na magii pračky.

Co dokáže váš pomocník?

Každá pračka má různé programy, většina z nich se dá manuálně poupravit. Kombinace teploty, odstřeďování, předpírky, případně praní v páře volte přímo podle vlastnosti dávky prádla. Pro to jemné volte co nejnižší teplotu i otáčky odstřeďování. Běžné kusy oblečení snesou teplotu kolem 40° C a odstředění kolem 800 otáček za minutu. Když se chcete zbavit bakterií, volte teplotu 60 °C nebo až 90 °C. Ta se hodí pro ložní prádlo, nebo utěrky a hadry na uklízení. Opět myslete na materiály, především u kvalitního jemného ložního prádla, které je možné prát většinou maximálně na 40 °C. A co pak, když prádlo vyndáte?

Nevýhoda sušiček

Vlastníte-li moderní vymoženost, tedy sušičku, nepřehánějte to s ní. Prádlo se v ní opotřebování víc než sušením na vzduchu. Na druhou stranu ušetří hodně času. Záleží tedy na vaší volbě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat