Prostreno.cz

Barvy působí na psychiku - přizpůsobte tomu i váš interiér

Barvy ovlivňují psychiku člověka a vyvolávají různé emoce. Zařídit si interiér podle symboliky a správných vibrací se vyplatí. Kdy se spolehnout na červenou a proč upřednostnit bílou?

Už na začátku 20. století dánský lékař a nositel Nobelovy ceny Niels Ryberg Finsen prokázal, že chvění neboli vibrace, které každá barva má, prochází lidským tělem a vyvolává různé reakce. Poznat se to dá i na oblékání. Zatímco jeden den máme náladu na červenou, jindy se v ní absolutně necítíme. Úplně stejně na nás působí i barvy v bytě. Mohou nastolit pohodu, nebo naopak vyvolat agresi.

Jak najít správné vibrace?

Barvy mají velkou moc. Ovlivňují nás takřka všude, i když to ne vždy vnímáme vědomě. Byt je místem, kde můžete jejich moc chytit do vlastních rukou. Pozitivní energie bude pulzovat, když zkombinujete vlastní vkus a správné vibrace. Pro každou místnost ale platí jiná pravidla výběru, a to podle toho, jakou funkci má.

Červená barva přináší mnoho energie. Vyvolává v člověku vodopád emocí jak pozitivních, tak negativních. Dejte si na ni pozor. Když je jí mnoho, nebo má příliš výrazný odstín, může probudit až agresi. V menší míře se hodí do kuchyně, dětského pokoje, nebo do pracovního koutu.

Modrá a zelená na uklidnění

Modrá naopak uklidňuje a vyvolává pocit důvěry a spokojenosti. Do ložnice se hodí například v kombinaci se šedou nebo béžovou. Využít se dá také v koupelně, kde podle feng shui ladí s vodou. Pokud má váš obývací pokoj převážně odpočinkovou funkci, hodí se i sem. Jestliže je ale spojený s kuchyní a jídelnou, buďte s modrou velmi opatrní.

Zelená barva má podobné účinky jako modrá, a proto se doporučuje na podobná místa. Zklidňuje, ale také regeneruje napjaté a unavené nervy a dodává novou energii. Také je považována za barvu zdraví.

Na tónu barvy záleží

Žlutá, barva slunce, dodává energii, dobrou náladu. Mozek na ni reaguje velmi pozitivně. Tato teplá barva je vhodná do kuchyně, pracovny nebo dětského pokoje.

Čistá bílá je zase symbolem nevinnosti a může být v každé místnosti. V bílém interiéru lze experimentovat s barevnými kusy nábytku nebo výraznějšími doplňky. Vyrovná se tak energie.

Výběr konkrétní barvy je dobré promyslet do detailů. Každá z nich má nekonečně mnoho odstínů, což vyvolává další možnosti kombinování. V konkrétním případě vždy pomůže vizualizace.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat