Prostreno.cz

Slimáky ze zahrady vyžene pivo a hlístice

V zahradě sežerou téměř všechno a pěstitelům zůstávají často jen oči pro pláč. Proti slimákům však existuje nejedno účinné řešení. A co víc, jde to i ekologicky. Už jste slyšeli o hlísticích?

Každoroční boj mnoha zahrádkářů? Slimáci s neomezeným apetitem. Největší problém představují v zahradách se stinnými a vlhkými místy, neboť mají v oblibě prostředí s vyšší vlhkostí. I to je důvod, proč jsou víc aktivní v noci, kdy dokážou napáchat nevratné škody na úrodě. Jejich markantní nárůst lze zaznamenat především v deštivých dnech. Jelikož jsou hermafroditi, každý z nich klade vajíčka a rychle se tak množí. Vyhladit jejich populaci je sice nemožné, nicméně díky těmto tipům můžete jejich počet značně zredukovat.

Sbírání

Nejrozšířenější metodou je klasické sbírání. Vyžaduje trpělivost, dobré oči, kbelík, baterku a zdravou páteř. Vybaveni tímto arzenálem se vydejte brzy ráno na lov. Chcete-li si hledání usnadnit, rozložte večer po zahradě ploché desky. Škůdci se pod ně ukryjí a ráno je tam najdete.

Správné načasování

Součástí boje proti nim je i změna režimu v péči o zahradu. Především, zalévejte jen dopoledne! Pokud voda pronikne do půdy až ráno, slunce její povrch vysuší ještě před obědem. Večer a v noci tak budou mít plži výrazně nižší rádius pohybu.

Vysoká překážka

Pomůže i pěstování na vyvýšených záhonech s kovovým obrubníkem proti slimákům. Kolem dokola vysaďte aromatické rostliny, které jim nevoní – pažitku, cibuli a česnek či bylinky jako tymián, rozmarýn a fenykl. Takto upravené záhony nejen odradí většinu nechtěných vetřelců, ale zároveň se velmi pohodlně obhospodařují a pěkně vypadají.

Pozvěte je na pivo

Osvědčeným lidovým receptem jsou pivní pasti. Použijte na ně například velké kelímky od jogurtu, které naplňte do poloviny pivem. Past, v níž se slimáci utopí, stačí kontrolovat každý druhý den. Vašimi spojenci mohou být i šneci s ulitou, kteří požírají slimáčí vajíčka. Stejně účinné jsou také kachny – indičtí běžci, kterým slimáci velmi chutnají.

Pryč s úkryty

Kromě toho odstraňte ze zahrady vše, kde se slimáci mohou přes den ukrývat. Zkontrolujte staré dřevo a další krámy. A pozor, ani často doporučené mulčování v tomto případě není vhodné. Větší vrstva kůry rovněž slouží jako dokonalý úkryt slimáků před sluncem. Nepomůže-li ani důkladný úklid, vsaďte na hlístice.

Parazitická hlístice

Za tímto libozvučným jménem se skrývá 1 mm „velký“ tvor, který aktivně vyhledává slimáky, pronikne do nich dýchacím otvorem a dokončí dílo zkázy. Hlístice se aplikují postřikem.

Chemie jako poslední možnost

Jestliže se vám nechce sbírat, stavět překážky a pasti, sázet aromatické rostliny či nasazovat hlístice, stále je k dispozici mnoho chemických přípravků. Je však třeba si uvědomit, že tato chemie proniká až do půdy. Pokud máte domácí zvíře, dejte si pozor na to, aby přípravek neobsahoval látku methiocarb, která by ublížila i jim. Přednost dejte výrobkům na bázi fosforu a železa, jež jsou pro ostatní zvířata neškodné.

Zdroj: savvygardening.com/how-to-get-rid-of-slugs-in-the-garden-organically/, thespruce.com/slug-control-in-garden-1402502






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat