Prostreno.cz

Myčku kvalitně vyčistí ocet společně s jedlou sodou

Prostředky na čištění myček jsou pěkně drahé a mnohdy i nefunkční. Stačí ale použít běžné věci, jako je například ocet nebo jedlá soda. Jak se tyhle zázraky při důkladné revizi čistoty uplatňují?

Myčka na nádobí by se určitě měla čistit alespoň jednou za měsíc. Člověk je až ohromen, co uvnitř ní najde! Kousky salátu, úlomky skla a další a další „záležitosti“ dnes a denně přesvědčují o tom, že pravidelná údržba tohoto domácí pomocníka je zkrátka a dobře klíčová. Kupujete prostředky z drogerie? Vyzkoušejte to šetrněji a levněji, budete ohromeni výsledkem!

Mycí ramena, na která se zapomíná

Zaprvé pochopitelně vyprázdněte myčku. Odstraňte jakýkoli kus, který v ní nemá co dělat. Odšroubujte mycí rameno a k zbavení se všech zbytků, které v něm zůstaly, použijte párátko nebo jiný malý špičatý nástroj. (Některé nové myčky nádobí mají více než jedno otočné rameno, takže zkontrolujte každou „ruku“ a všechny otvory.) Jednotlivé kusy umyjte prostředkem na nádobí a teplou vodu. Zároveň vyčistěte filtr pomocí měkkého zubního kartáčku a jednou sodou. (Vytvořte si pastu smícháním s trochou vody.)

Následně otřete spodní část dvířek. U některých modelů myček nádobí se právě v této oblasti hromadí nečistoty, protože tam voda nemůže dosáhnout. Vše otřete. Také namočte hadřík do octa a soustřeďte se na těsnění dvířek. (Do malých, těsnějších míst se lépe dostanete zubním kartáčkem.) Vyčistěte vnitřek myčky i stojan na nádobí. Zkontrolujte, zda na něm nejsou kousky jídla, samolepky a podobně. Máte pocit, že vaše myčka je čistá jako lilie? Výborně, tak ještě spusťte prázdný cyklus s octem.

Závěrečná péče

Vraťte všechny kusy zpátky, na dno myčky nalijte dva šálky octa a zapněte úsporný cyklus. Ale pozor, v polovině tohoto cyklu myčku zastavte, nechte ocet na dně stát asi 20 minut, poté celý proces dokončete. Zbavíte se tak usazenin z tvrdé vody. Pro ještě líbivější vzhled, tentokrát však zevnějšku, na nerez použijte speciální sprej určený pro tento typ povrchů. Někdo doporučuje i dětský olejíček nebo klasický olej na smažení. V každém případě oceníte měkký hadřík z mikrovlákna. Myčku vyleštěte tak, až vám oči budou přecházet.

Zdroj: www.today.com/series/how-often-should-you/how-clean-dishwasher-t17946, www.wikihow.com/Clean-a-Dishwasher-with-Vinegar





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat