Prostreno.cz

Nevyprané nové oblečení z obchodu může ohrozit vaše zdraví

Salmonela, streptokok nebo hepatitida A? Pravděpodobně by vás ani ve snu nenapadlo, že něco takového vám hrozí v případě, že kupované oblečení před prvním nošením nevyperete. Přesto je to tak!

Znáte to. Pořídíte si ty nádherné šaty z výlohy a už se nemůžete dočkat toho, až v nich vyrazíte do práce nebo na schůzku. Z tohoto důvodu je také nehodíte do pračky, ostatně, proč taky? Před chvíli jste je v obchodě sundali z ramínka a vůbec nevypadají na to, že by to potřebovaly. Zní vám to povědomě? Pak vás musíme varovat, protože spolu s účtenkou a dobrým pocitem jste si v dárkové tašce přinesli domů i riziko vážných zdravotních komplikací. A to jako bez legrace!

Kdo nepere, ten hazarduje. A pořádně

Je načase nalít si čistého vína. Podle závěrů mnoha a mnoha studií je předpoklad, že nové oděvy v obchodech jsou čisté a tím pádem i nezávadné, mylný. Dokonce víc, než si kdekdo dokáže představit! Všechny nabízené kousky jsou pokryté sloučeninami, které v lepším případě vedou k podráždění kůže, v tom horším k rozvoji kvasinkové infekce. Ne, nejedná se o hloupý vtip a nepovedený černý humor. Tohle je realita.

„Je velice důležité oděvy vyprat ještě předtím, než je budete nosit. Naše laboratorní testy totiž prokázaly, že se na nich v hojné míře vyskytují organismy, jež mohou způsobit různá onemocnění, a to včetně salmonely, streptokoků, průjmů, hepatitidy A nebo závažných infekcí. Na některých vzorcích jsme dokonce objevili stopy vší. Jednoznačně nejkontaminovanější je pak spodní prádlo a plavky,“ připouští profesor mikrobiologie a imunologie z newyorské univerzity Philip Tierno.

Chemikálie jako nebezpečný doplněk

Zmíněný odborník rovněž zastává názor, že kupovaná garderoba nepostrádá ani poctivou dávku umělých barviv a chemikálií, jež jsou spojovány s mírnými až středně těžkými kožními alergiemi, což na vlastní tělo „pocítí“ jedinci s citlivou pokožkou. V některých případech nemají nouzi ani o formaldehyd, tedy jeden z nejznámějších karcinogenů oslabující imunitní systém a dráždící dýchací cesty. Ani to na klidu nepřidá, viďte…

Zdroj: https://med.nyu.edu/faculty/philip-m-tierno, healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat