Prostreno.cz

Zbavte svou domácnost nepříjemných pachů

Některá jídla dokážou zamořit při vaření celý náš byt nepříjemným zápachem. Rovněž psí nehoda nebo bujarý večírek po sobě zanechají odpudivý zápach, který pak můžeme cítit i několik dní. Jak se zápachu v bytě co nejefektivněji zbavit a kde ho vlastně hledat?

Vyvětrejte

Je to trochu klišé, ale zabírá to nejvíce. Otevřete okna a nechte celým bytem proudit čerstvý vzduch. Pokud je to možné, nechte okna dokořán alespoň pár hodin. Jestliže je ale venku zima a dlouhé větrání nepřipadá v úvahu, vyměňte vzduch v bytě alespoň několikrát za den.

Tkaniny

Pachy se nejdéle drží v kobercích, záclonách a čalounění nábytku. Jestliže tedy máte doma uklizeno, ale stále cítíte nepříjemný pach, zkuste si přičichnout k těmto místům. Je totiž pravděpodobné, že zápach se line právě odtud. Dekorační polštářky, záclony, závěsy a plédy jednoduše vyperte, pokud ale nemáte k dispozici vysavač na praní koberců nebo tepovač, budete muset na kolena. K ruce si vezměte kbelík s vlažnou vodou, trochou pracího prostředku a přilijte deci octa, který zbylé pachy neutralizuje. Nemusíte se bát, až koberec a čalounění uschne, nebude po octu ani památky.

Nábytek

Dřevěný nábytek dovede být pořádně cítit. Čas od času byste se měli věnovat i jemu. Vyprázdněte jej a vydrhněte vodou s trochou saponátu. Buďte ale opatrní, abyste nábytek nepoškodili. Nechte jej dokonale vyschnout a poté ošetřete voskem, který mu dodá krásný vzhled a příjemnou vůni. Na závěr můžete do skříně před uložením věcí postavit misku s mletou kávou, která neutralizuje zápach stejně, jako ocet.

Skrytí viníci

Napadlo vás někdy, že váš zápach sílí, když rozsvítíte světlo? Než to uděláte, přičichněte si k žárovkám a stínidlům lamp. Možná budete překvapeni, jak odpudivě páchnou. Opatrně stínidla a žárovky umyjte vodou s příměsí aviváže. Ta zanechá na svítidlech příjemnou vůni, která se uvolní hned po zahřátí.

Pomocníci ze spíže

Nemusíte kupovat drahé čisticí prostředky, ani volat pracovníky úklidových firem. Stačí, když se porozhlédnete ve vaší kuchyni. Stejnou službu vám udělá ocet, jedlá soda, mletá káva nebo citron. Můžete je rozpustit ve vodě a použít k omytí povrchů, sodou posypaný koberec jednoduše vysajte a zbavte ho zápachu, mletá káva zase natáhne pachy z lednice nebo cigaretového kouře.





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat