Prostreno.cz

Rostliny pomáhají udržet naše domovy v teple

Napadlo vás někdy, že záhon v blízkosti podesty vašeho domu může zabránit nechtěným únikům tepla? Nebo že květiny na parapetech pomohou vyřešit profukování nepříliš utěsněných oken? Jestliže vás trápí chlad a průvan v domě, možná byste se měli chopit motyčky a zasadit si pár pomocníků.

Promrzající zdi

Jestliže je některá stěna vašeho domu návětrná a v přilehlé místnosti vás trápí větší chlad, zasaďte si do její blízkosti nějaký hustší porost. Ideální je například nízký živý plot habru, brslenu, bobkovišně nebo dřišťálu. Kromě toho, že zabrání větru v ošlehávání zdí vašeho domu, dokážou odrážet teplo, které z domu vychází, zase zpět k němu.

Pokud by vám porost nestínil do oken, klidně zvolte živý plot z tůjí nebo cypřišků, který dorůstá větší výšky a tím lépe chrání část budovy. Tyto rostliny jsou navíc zelené i v zimě, takže nejen lépe vypadají, ale i slouží, jelikož si zachovávají svoji nepropustnost.

Protahující okna

Tak obyčejná věc, jakou je truhlík na okně, dokáže částečně vyřešit potíže s průvanem, který se od okna line. Neslouží však jen jako větrná bariéra vně oken, ale v případě, že je umístíte na vnitřní stranu parapetu, do bytu, fungují jako výborná tepelná izolace. Květiny nemají samy o sobě schopnost vnitřní regulace své teploty, a proto se přizpůsobují svému okolí. Chlad je pro rostliny obecně vhodnější než teplo a postavíte-li je k oknu, budou z pronikajícího chladu profitovat a kumulovat jej do sebe, namísto toho, aby byl propuštěn dále do bytu.

Zbavte se plísní

Jestliže máte v bytě místa, na kterých se drží vlhkost, není nic jednoduššího, než postavit do tohoto prostoru květinu. Ačkoli je známo, že květiny samy o sobě vzduch zvlhčují, přemíra vlhkosti vzduchu je jimi přijímána jako jiná forma zálivky. Květinu na takovém místě zalévejte méně, než jste zvyklí, aby byla nucena absorbovat vlhkost ze vzduchu kolem sebe. Nejčastějším prostorem, který se setkává s nadměrnou vlhkostí vzduchu, je koupelna. Máte-li v koupelně okno a dostatek světla, nemusíte se při výběru rostlin příliš omezovat. Je-li ale místnost tmavší, volte takové druhy, kterým méně světla nevadí, například kapradiny.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat