Prostreno.cz

Připravte svou zahradu na sezonu

Březen a duben je pro zahrádkáře a drobné pěstitele časem mnoha úkolů. Čeká je především příprava půdy a očista porostu, ale i množení rostlin, výsevy a práce ve sklenících. Co všechno je v tomto měsíci potřeba na zahradě udělat?

Okrasná zahrada

Na okrasné zahrádce s trvalkami nás čeká hodně práce. Je třeba vyčistit záhony a zarýt uleželý kompost. Rašící rostlinky však ještě stále překrývejte chvojím, aby nezmrzly.

Růže osvěžíme jarním řezem a na konci měsíce začneme s jejich přihnojováním. Nejen růže však na konci března potřebují doplnit správnou výživu. Také trávník nebo keře živého plotu ocení pořádnou dávku živin.

Trávník

Zjara je potřeba odstranit z trávníku staré listí a mech. V tomto období to jde relativně snadno, protože je trávník prořídlý a jeho růst ještě není příliš rychlý. Pro účely odstranění mechu a provzdušnění trávníkové zeminy je ideálním pomocníkem vertikutátor, který vyčeše stařinu, odstraní mech a provzdušní hlínu, ze které trávník roste. Než však trávník začnete hnojit, je třeba po takovém zásahu alespoň dva týdny počkat. S prvním sekáním si však ještě hlavu nelámejte. To má čas, dokud nezačne tráva viditelně růst.

Ovocné stromy a jiné dřeviny

Je třeba zkontrolovat stav mladých, ale i vzrostlých stromů a odstranit zmrzlé a suché větve. Rychle rostoucí a ovocné keře či popínavé rostliny zbavíme nejstarších výhonů a dáme prostor těm novým, které rostlinu omladí a zajistí, že poroste hustě.

Mohlo by se zdát, že jehličnany nepotřebují téměř žádnou péči, ale opak je pravdou. Pokud je březen suchý, jehličnany pořádně zalijte. Zalévejte je pravidelně po dobu několika dní a zhruba po týdnu přidejte do zálivky hnojivo.

Přesazování a výsadba

Pokud podle předpovědi již nehrozí noční mrazy, nic vám nebrání k výsadbě nových dřevin nebo přesazování těch starších. Na nové stromky předem připravte dostatečně velké jámy, které zaplníte kvalitním substrátem. Nedoporučujeme sázet dřeviny do staré hlíny v zahradě, která je vyčerpaná a neobsahuje potřebné živiny pro správné a rychlé zakořenění nových rostlin.

Vysévat můžete též letničky a trvalky, které jste si vybrali na svou zahrádku. Pokud je ale venku ještě chladno, doporučujeme vysazování do plastových nádob, které budete na noc schovávat do teplejší místnosti nebo je v ní rovnou předpěstujete.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat