Prostreno.cz

Pomocníci z kuchyně zbaví oblečení zápachu potu

Nadměrné pocení zanechává na oblečení nezaměnitelnou stopu. Viditelnou, ale především cítitelnou. Ale proč? A jak odstranit zápach potu z oblečení? Pomocí běžných domácích prostředků.

Propocené oblečení někdy může být cítit i po vyprání. Důvodem tohoto nepříjemného zápachu jsou bakterie žijící na naší kůži, které se pocením zavrtají hluboko do oblečení. A textilie začnou být cítit. Tady už nepomůže jen je normálně vyprat na 40 stupňů.

Jak odstranit zápach?

Ocet

Z barevného a tmavého prádla odstraníte bakterie a skvrny od potu pomocí octové lázně. Jednoduše smíchejte ocet a vodu v poměru 1 : 3 a nechte prádlo hodinu namočené. Potom vyperte běžným způsobem.

Kyselina citronová

Textilie, které se nesmějí prát v pračce nebo světlé prádlo, můžete na cca tři hodiny namočit do teplé vody s kyselinou citronovou. Ta působí antibakteriálně, a navíc dodá prádlu příjemnou vůni. Pozor si dejte u tmavého oblečení, to by mohla kyselina citronová vybělit.

Jádrové mýdlo (mýdlo s jelenem)

Pevné textilie se skvrnami v podpaží můžete namočit do jádrového mýdla, nechte působit asi hodinu a poté jemně, pomocí kartáčku vydrhnout. Potom vyperte běžným způsobem.

Dezinfekční prací prostředek

Antibakteriální prací prostředek bojuje proti bakteriím a zápachu. Jednoduše ho přidejte k běžnému pracímu prostředku a pot nemá žádnou šanci.

Jak zápachu zabránit

Zápachu potu na oblečení můžete zabránit účinnými opatřeními. Pomineme-li klasickou zbraň v boji s potem, a sice deodoranty a antiperspiranty, existují ještě další. Kdo se potí nadměrně, mohly by mu pomoci podpažní vložky. Tak je možné zabránit jak skvrnám, tak zápachu. Pokud víte, že máte sklony k pocení, zkuste si příště místo polyesterového trička obléci tričko funkční. A v neposlední řadě pomůže i způsob praní. Perte prádlo vždy tak, jak je uvedeno na štítku. Pokud je tedy povoleno textilie prát na 60 a více stupňů, pak je tak určitě vždy perte.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat