Prostreno.cz

Nastal čas sběru květnových bylinek

03.05.2020 | Tipy a triky

Počasí přímo vybízí k nějakému výletu do přírody. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným a nevzít si s sebou i košík na léčivé rostliny? Cestou do něj můžete dát šalvěj, jetel nebo heřmánek. Znáte jejich famózní účinky?

Květen je kouzelný čas lásky. Ale také bylinek! Po kterých konkrétně se při procházce porozhlédnout? Tyhle mají v pátém měsíci roku svoji sezonu, využijte toho.

Šalvěj prospěje trávení

Ačkoli se šalvěj hojně pěstuje na zahrádkách, můžete na ni narazit i ve volné přírodě, nejčastěji pak na teplých a sušších stráních. Právě v tomto období by vaši pozornost měly upoutat listy a natě, přičemž naprosto ideální sběr je v dopoledních hodinách, což je doba před rozkvětem. Šalvěj má dezinfekční a protizánětlivé schopnosti, usnadňuje trávení a povzbuzuje činnost srdce. Je také báječným lékem při zánětech horních cest dýchacích, který navíc posiluje imunitní systém. V případě vnějšího využití zastavuje akné i tvorbu lupů, zatímco usnadňuje rozčesávání vlasů.

Univerzální klasika heřmánek

Jednoletá bylina s charakteristickým vzhledem i vůní roste po celé Evropě, západní Asii a severní Indii. Hojně se vyskytuje také v Severní Americe a Austrálii, kam byla původně zavlečena jako nepotřebný plevel, no věřili byste tomu? Dnes se heřmánek doporučuje k odstranění jedovatých látek z organismu, regulaci cholesterolu, při nespavosti, chřipce i rýmě. Svou sílu v plné parádě ale ukáže i v případě poruchové menstruace, kožních ekzémů, močových obtíží nebo pomalém hojení ran.

Osvědčená medicína našich babiček – jetel

Jetel snad nejde s ničím zaměnit, takže si ho mohou „ulovit“ i ti, kteří s bylinkařením teprve začínají. Tak nechcete si také ukořistit pár kousků? Usušené hlávky se vám mohou hodit, protože mírní příznaky spojené s menopauzou, zvyšují odolnost organismu a léčí kašel. Rovněž čistí krev, příznivě ovlivňují jaterní funkce a hodí se při problémech s lymfatickým systémem. Vychvalovány jsou i z jiných důvodů. Tlumí bolesti po bodnutí hmyzem, uklidňují pocuchané nervy a zkvalitňují spánek.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat