Prostreno.cz

Lednička patří k nejznečištěnějším spotřebičům domácnosti

Velký úklid máte za sebou, takže si s dobrým pocitem říkáte, že doma je naprosto čisté a sterilní prostředí? Pokud jde o lednici, tak tam to rozhodně neplatí…

Lednička? No to je věc! Ta vůbec první se začala komerčně prodávat v USA, a to v roce 1911. A byla skutečně chlazena ledem, což napovídá i její název. Od té doby tento spotřebič ušel kus cesty – technologie výroby se přepracovala od základů, aby vyhovovala všem uživatelům i potřebám moderního světa. Změnily se rozměry, vzhled i energetická náročnost. Jediné, co zůstalo stejné, je zřejmě problematika čistoty.

Spolubydlící, o něž nikdo nestojí

Máte pocit, že vaše lednice, která je teď naplněná svátečními dobrotami i jinými potravinovými zásobami, splňuje i ta nejpřísnější kritéria hygienické nezávadnosti? Nechte si zdát! A ano, je úplně jedno, že jste ji zrovna před pár dny v rámci vánočního úklidu celou odmrazili a vytřeli. Co všechno pobývá v těsné blízkosti jídla a nápojů, které konzumuje celá rodina?

Salmonelo, kde se tu bereš?

Na každý centimetr čtvereční připadá až osm tisíc bakteriálních jednotek, a to včetně obávaných bakterií E.coli či salmonely. Úplně nejhorší situace je v boxech na zeleninu, kde se nachází v průměru až 750násobek běžné hladiny choroboplodných zárodků, která je pro zdraví bezpečná. Tedy alespoň podle britské studie, jejíž závěry cituje server Daily Mail.

 „Hlavním účelem lednice je uchovat potraviny co nejdéle v konzumním stavu a minimalizovat výskyt případných bakterií nebo plísní. Proto je výsledek této studie opravdu znepokojující,“ říká Paul McDonnell z Mikrobiologického centra v Cannocku (Staffordshire), který na průběh výše zmíněného průzkumu dohlížel. Tento odborník se také odkazuje na výpočty Amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí, ze kterých vyplývá, že každoročně bývá jen v USA diagnostikováno 48 milionů případů onemocnění způsobených kontaminovanými potravinami. Co to znamená pro vás?

Dezinfekce je základ

Největší důraz kladou vědci na pravidelnou dezinfekci lednice. Taktéž je potřeba separovat vařené a syrové maso, protože to syrové obsahuje spoustu bakterií, které mohou uvařené pokrmy „nakazit“. Důležité je i udržování správné teploty, čemuž pochopitelně odporuje neustálé otevírání dvířek. Pokud v lednici uchováváte ovoce a zeleninu, dříve, než je ve spotřebiči „ubytujete“, je vždy důkladně omyjte. A poslední zásadní otázka na závěr – kdy jste se naposledy zaměřili na data spotřeby všeho, co skladujete?





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat