Prostreno.cz

Využijte sůl k rychlejšímu chlazení vína

Sůl je dobrý sluha, ale zlý pán, ozývá se z úst lékařů. Každopádně jedno je jisté. Ať už si o ní myslíte cokoli, dokáže rychle vychladit nápoje a dát „do pucu“ připečenou žehličku!

Někde ve vaší kuchyni je ukrytá ingredience, která má snad tisíc způsobů využití. A vy ji dáváte jen do jídla! No není to škoda? Obyčejná sůl je neuvěřitelně všestranná a dokáže vyřešit problémy, s nimiž se čas od času potýká každá domácnost. Kdy vám chlorid sodný přijde vhod?

Záchrana připálené žehličky

Stačí špatně odhadnout materiál. Nebo chvilka zamyšlení a na žehličce se rázem objeví připečený kousek poškozené tkaniny. Zákon schválnosti se většinou postará o to, abyste si takového nadělení všimli až potom, co si do parády vezmete další kousek oblečení, a to samozřejmě světlejší barvy. Co s tím? Spolkněte nadávky týkající se marné práce a nepřízně osudu. Dejte se raději do čištění, ať s tím košem prádla do večera „pohnete“! Připravte si jemně mletou sůl, kterou v dostatečném množství nasypete na hadřík nebo starší ručník. Rozehřátou žehličkou pak přes vrstvu soli přejíždějte a nahromaděné nánosy otírejte třeba o noviny. Hned bude po starosti!

Rychlejší chlazení vína

Stává se to běžně. U dveří najednou zazvoní neohlášená a nečekaná návštěva a vy nemáte srdce ji odmítnout. Začnete tedy „vařit z vody“ a rychle připracovat pohoštění. Ovšem co s bílým vínem, které není vychlazené? Máte ho snad  „šoupnout“ do mrazáku, i když se to nedělá? Jak myslíte, ale pokud láhev vložíte do kbelíku s ledem a přisypete k ní hrst soli, bude nápoj patřičně studený „natotata“.

Provonění vzduchu bez zbytečné chemie

Potrpíte si na vůně, které v rámci zútulnění chcete vdechnout i svému domovu? Nezapomínejte na jmenované slané ochucovadlo. Stačí ho totiž smíchat s dužinou pomeranče, citronu nebo grapefruitu a osvěžovač vzduchu je na světě. Tento je ale oproti tomu kupovanému bez chemických složek, jejichž inhalace může mít podle odborníků dost nehezké vedlejší účinky. Pro ještě lepší aroma do něj můžete přidat i kapku nebo dvě vašeho oblíbeného esenciálního oleje. Výsledek opravdu stojí za to…





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat