Prostreno.cz

Zamrazit se dají i rajčata. Jak je na to připravit

Že rajčata do mrazáku v žádném případě nepatří? Ale jděte! Pokud jim nejprve dopřejete proces blanšírování, klidně je tam s klidným svědomím ubytujte!

Nelze popřít, že rajčata jsou zdravá a organismu prospěšná. Již mnoho studií naznačilo, že normalizují tlak, posilují imunitu a podporují funkce nervového systému. Také regulují škodlivý cholesterol a prospívají kostem, zraku, trávení i pokožce. Zároveň výrazně omezují pravděpodobnost rakoviny a kardiovaskulárních chorob. Máte jich doma víc, než vaše rodina spotřebuje? Byla by velká škoda, kdyby skončila v odpadkovém koši. To nedopusťte!

Dejte je k ledu

Zamrazování potravin je jednoduchý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost i o několik měsíců. Že se to týká jenom hrášku, květáku, brokolice, celeru a špenátu? Ale kdepak, tímto způsobem lze uchovávat i rajčata. Sice se tak možná lehce změní jejich tvar i konzistence, nicméně stále se pak dají využít do omáček, polévek, k masu nebo do rizota. A to s pocitem, že je chlad nepřipravil o cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Co je s nimi potřeba udělat, než je dáte k ledu?

Teplo a zima jako správná příprava

Aby si tyto šťavnaté plody zachovaly barvu, charakteristickou chuť i vůni, před uložením do mrazáku se doporučuje jejich blanšírování. To je jednoduchá kuchyňská úprava, kdy se chvilku povaří a následně zchladí. Červené poklady tedy důkladně omyjte a odstraňte stopky. Někteří doporučují na spodní části naříznout tvar písmene X, ovšem záleží na vás, nezbytně nutné to není.

Dále velký hrnec naplňte ze ¾ vodou, kterou přivedete k varu a osolíte. Rajčata v ní ponechte zhruba 30 vteřin. Poté spařené plody vylovte cedníkem a ponořte do mísy se studenou vodou a ledem, kde je krátce, ale prudce ochladíte. Zbývá se jen pomocí ostrého nože opatrně zbavit slupek. Mrazit se tak mohou rajčata celá, nebo pokrájená na kousky, to v sáčcích z mikrotenové nebo polyetylenové fólie, případně v plastových obalech určených pro mrazničky.





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat