Prostreno.cz

Sušené banánové slupky jsou skvělým hnojivem

Kdysi býval exotikou, na kterou se stály fronty, dnes patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Banán je prospěšný po všech stránkách a užitečná je i jeho slupka. Při bodnutí hmyzem působí jako obklad, ale jinak je skvělým hnojivem pro rostliny!

Voda, cukr, bílkoviny, vláknina, ale taky sacharidy, tuky a minerální látky. Podle lékařů pravidelná konzumace banánů působí jako prevence vyššího krevního tlaku. Tohle exotické ovoce, které milují malí i velcí, zároveň uklidňuje nervy, snižuje hladinu cholesterolu, posiluje imunitu, odvodňuje, pročišťuje krev a pečuje o žaludek. Co se ale týče banánové slupky, tak ta většinou končí v koši. Což je škoda.

Banánový „obal“ je bohatý na vitaminy a snadno biologicky odbouratelné látky, které jsou skvělým doplňkem do každé nádoby na kompost. Ve formě hnojiva bývají žluté slupky pověstné, zpracujte je i vy!

Při sušení pomůže trouba i slunce

Nasekané banánové slupky můžete vysušit v troubě (ideálně při 80 až 100 ℃, a to s otevřenými dvířky), nebo je jednoduše nechte „péct“ na slunci – na sítku, které umožní průvan vzduchu. Vyberte místo, které je vystaveno přímému slunci po dobu nejméně 5 až 6 hodin denně. Až se slupky zcela zbaví vody, což je obvykle za 3 až 5 dní, zhnědnou a stanou se křehkými. Pak přejděte k dalšímu kroku.

Sušené kousky rozdrobte v kuchyňském robotu a vtlačte je do půdy. Nevynechejte záhony ani květináče v interiéru. Jednou z možností je i čajová lžička přisypaná do výsadbového otvoru. Svoje nové hnojivo ale využijte i jako mulčovací kůru, která podporuje růst prospěšných půdních mikrobů a usnadňuje odbourávání a uvolňování živin. Část taky vložte do uzavíratelného sáčku a ten dejte do mrazničky. Zásoby na pozdější dobu se hodí. A jak svoje organické hnojivo ještě víc vytunit?

Listový sprej ze sušených banánových slupek

Použijte 2 polévkové lžíce sušených banánových slupek, 2 lžíce rozdrcených vaječných skořápek (obsahují vápník, předcházejí hnilobám, odpuzují slimáky a přihnojují pokojové květiny) a 1 kávovou lžičku epsomské soli (pomáhá rostlinám zvyšovat příjem živin z půdy).

Všechny tyto přísady smíchejte dohromady (třeba v mixéru), výslednou směs nalijte do lahve s rozprašovačem, doplňte stejným množstvím vody a dobře protřepejte. Nastříkejte přímo na vaše rostliny a zahradní půdu.

Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.

Zdroje: www.dengarden.com





Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat