Prostreno.cz

Organismus osvěží obyčejná máta

Máta, kterou většina z nás pěstuje jako bylinku na balkoně, se v dnešní době nejčastěji využívá pro přípravu osvěžujícího čaje nebo do drinku Mojito.

Tato zdánlivě obyčejná bylinka má však v sobě mnohem více potenciálu. A teď nemáme na mysli zrovna její houževnatost, díky níž s ní občas vedeme válku na zahradě, jelikož má tendenci se díky své expanzivní povaze rozrůstat do všech možných i nemožných koutů zahrady, a pokud ji vytrháte, vyroste znovu, a ještě více.

Není potřeba ji nijak zvlášť hnojit, roste rychlostí blesku, a i když si to mnoho lidé neuvědomuje, je to nejlepší kamarádka v celé řadě situací.

Věděli jste například, že skvěle pomáhá na bolest hlavy?

Od starověku až do dnešních dnů

Blahodárné účinky máty jsou známé již po mnoho tisíciletí. Od starověku, přes středověk až do dnešních dnů. Zbytky této rostliny byly nalezeny již v egyptských pyramidách, a z různých literárních pramenů víme, že se máta běžně používala i ve starém Řecku (nejen jako léčivá rostlina a koření, ale také jako vonná látka do koupelí).

Obsažené látky

Hlavní obsahovou látkou je silice, jejíž procentuální zastoupení se liší v čerstvých a sušených listech, a mění se dokonce i během vegetační doby. Obsahuje především monotrerpenoidy menthol (50 % silice), menthon, dále máta obsahuje třísloviny, flavonoidy a hořčiny.

Máta působí jako: stomachikum (žaludeční lék), karminativum (zmírňuje plynatost, koliku trávicího traktu a žaludeční nevolnost), aromatikum, analgetikum (úleva od bolesti) a antiseptikum (ničí choroboplodné zárodky).

Bylinka ve staročeské kuchyni

Máta se nepoužívá pouze pro přípravu čaje, ale své místo má již od nepaměti také v kuchyni při přípravě jídel. Pokrmy kořeněné mátou, a to jak čerstvou, tak i sušenou, přicházely na stůl hodovníků již ve starověkém Řecku. Máta se mimochodem používala i ve staročeské kuchyni. Ze severovýchodních Čech pochází např. recept na míchaná vejce s „balšámem“, jak se tehdy mátě říkalo.

Dnes se máta používá především v Británii, kde kuchaři s pomocí máty dokážou ochutit snad úplně všechno, od omáček (proslulá „mint sauce“) přes moučníky, alkoholické nápoje až po peprmintovou čokoládu (slavná „After Eight“ čokoláda). Rozličné použití máty naleznete také v kuchyni italské, francouzské a balkánské. Máta se hodí do studených pomazánek, salátů, sýrů, k dušené zelenině i do sekané. Mátou můžete přizdobit míchané nápoje, zmrzlinu a deserty. A jak již bylo zmíněno: Používá se také v likérnictví.

Při bolesti hlavy vmasírovat, nebo vypít

Máta zrovna nepatří mezi nejobvyklejší bylinky, po kterých byste sáhli při bolestech hlavy, což je velká škoda! Obsahuje totiž silice mentolu, menthonemu a celou řadu dalších aromatických látek. Právě ty pomáhají k uvolnění a zmírnění stresu a snižují bolestivost.

Pokud máte k dispozici čerstvé lístky, promněte je v prstech a pak vmasírujte do kůže na spánku. Úleva by se měla dostavit brzy! Případně si udělejte mátový čaj (rovněž nejlépe z čerstvých lístků) a než jej vypijete, inhalujte chvíli z hrnečku uvolňující se silice.

Při silnější bolesti hlavy si čaj během dne dopřejte vícekrát, aby účinek nevyprchal. Čaj si dopřávejte pravidelně, kromě tlumení bolestí hlavy mají totiž řadu dalších dlouhodobých účinků na organismus.

Zajímavost na závěr

Věděli jste, že pomocí máty se údajně dá určit dokonce i to, je-li víno ředěné vodou? Stačí do sklenice s nápojem kápnout trochu máty a případná voda se usadí na dně sklenice.

Zdroje: ireceptar.cz, medicína.cz





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat