Prostreno.cz

Vyměňte při praní aviváž za bylinky

Hazard se zdravím. To je prý používání aviváže! Jak si udělat doma tu, která vám „nezadělá“ na rakovinu, alergii a astma? Není to žádná věda.

Máte rádi svěží vyprané prádlo? Tak samozřejmě, kdy by neměl! Ta úžasná hebká čistota, kterou doprovází aroma exotických květin, oceánu nebo parfémů, je zkrátka k nezaplacení. Jenže pevné zdraví také. Proč mu používání komerčních aviváží odporuje? A opravdu máte pocit, že se tyto produkty vyrábějí z toho, co znázorňuje jejich obal? Pak pro vás mají odborníci jednu radu – spadněte na zem.

Víte, v čem perete?

Benzyl acetát, benzyl alkohol, etanol, limonen, chloroform, pentan nebo ftaláty. To jsou jen některé složky, které obsahuje naprosto běžná aviváž. Ano, má to proklatě daleko k té orchideji, lotusu či snad svěžímu mořskému vánku, jehož obrázkem se ona plastová láhev pyšní, že? I za vůní obsahu z valné části stojí chemikálie, které mají na zdraví prokazatelně špatný vliv. S jakými komplikacemi se dávají do souvislosti?

Rakovina nebo astma. Vyberte si

Jejich seznam zahrnuje kupříkladu zvýšené riziko rakoviny, poruchy centrálního nervového systému, nevolnost, bolesti hlavy i epileptické záchvaty. Experti zmiňují také závratě, chronickou únavu, rozmazané vidění, zhoršené symptomy alergií i astmatu, plicní edémy nebo narušené funkce jater a ledvin. Ingredience, které tohle způsobují, do těla neputují jen jejich inhalací, vstřebává je i pokožka, takže je na sobě nosíte prakticky neustále. A berte to jako daň za to, že vám to prádlo voní i celé týdny po vyprání. Odmítáte tuto cenu zaplatit? Pak máte ještě jinou možnost, jak do triček, kalhot i svetrů „propašovat“ příjemné a dlouhotrvající aroma. Řekněte ano bylinkám!

V souladu s tím, co roste v přírodě

Výroba šetrné aviváže, a to nejen k vám samotným, ale i životnímu prostředí, stojí minimum času, práce i úsilí. Do lahve s octem vložíte čerstvé či sušené byliny a necháte je tam pár dní louhovat. To, zde je pak scedíte, záleží na vás i tom, v jaké formě využitá rostlina byla. Zkusit můžete třeba levanduli, mátu, heřmánek, rozmarýn, mateřídoušku nebo třeba fialku. Pokud se obáváte, že z prádla bude cítit ocet, buďte v klidu. To se určitě nestane!

Zdroje: scientificamerican.com, sixwise.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat